https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kynolog-z-mostecka-overil-u-psu-schopnost-urcit-osobu-s-covidem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kynolog z Mostecka ověřil u psů schopnost určit osobu s covidem

22.10.2020 08:39 | KLÍNY (ČTK)
Bulovka mu dodává odebrané vzorky od jara, kvůli pokračování výzkumu kynolog zdůraznil, že psi musejí mít vzorky stále k dispozici. "Mohli by své dovednosti zapomenout," řekl Hotový a výcvik by pak podle něj musel začít od nuly. Ilustrační obrázek
Bulovka mu dodává odebrané vzorky od jara, kvůli pokračování výzkumu kynolog zdůraznil, že psi musejí mít vzorky stále k dispozici. "Mohli by své dovednosti zapomenout," řekl Hotový a výcvik by pak podle něj musel začít od nuly. Ilustrační obrázek
Foto | Lesly Juarez / unsplash.com
Po více než půl roce se podařilo kynologovi Gustavu Hotovému a jeho týmu ověřit u psů schopnost poznat čichem lidi nakažené novým typem koronaviru a u vycvičených psů metodu vyzkoušet. Kynolog zvířata nechal rozeznávat vzorky pachů zdravých lidí a neinfekční vzorky nakažených. Vzorky pro výzkum mu poskytovala pražská Nemocnice na Bulovce, nyní hledá kynolog z Mostecka nového partnera, protože Bulovka nemůže vzorky pro výzkum lidem dál odebírat.
 

Vycvičil zatím dva psy, další připravuje. Psi museli čichem rozpoznávat vzorek nakaženého od ostatních a určit správný vzorek třeba zaštěkáním či tím, že se lehli. Využití v praxi by mohlo vypadat třeba tak, že pacient s podezřením na nákazu covidem-19 by si odebral vzorek k očichání psem doma sám. Otřel by se látkou a dal ji do sterilní sklenice.

"Každý si může udělat odběr z pohodlí domova a předat ho kurýrovi v nějakém kontejneru. Do několika hodin by byl známý výsledek, rozlišení psa trvá několik vteřin," vylíčil Hotový. Denně by tak podle kynologa bylo možné posoudit 20 000 vzorků.

Bulovka mu dodává odebrané vzorky od jara, kvůli pokračování výzkumu kynolog zdůraznil, že psi musejí mít vzorky stále k dispozici. "Mohli by své dovednosti zapomenout," řekl Hotový a výcvik by pak podle něj musel začít od nuly. Hotový se obrátil i na ministerstvo zdravotnictví, zatím mu ale nikdo neodpověděl.

Kynolog upozornil, že rozlišit zdravého člověka od nemocného je něco jiného než vyhledání nakažené osoby. Ve Finsku totiž údajně umějí cvičení psi nákazu u lidí odhalit, pracují tak na letišti v Helsinkách. Kynolog uvedl, že u této metody se psi cvičí tak, že se do vzorků přidá látka, která se běžně u člověka nevyskytuje. "Když by chtěl najít pacienta mezi řadou pacientů, tak v sobě nebude mít látku a je to neúčinné," dodal Hotový. Po očichání psy na helsinském letišti musejí být pasažéři pro jistotu ještě ověřeni PCR testem.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist