https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/labuti-par-s-mladaty-zpusobil-kolony-na-i-37-v-pardubicich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Labutí pár s mláďaty způsobil kolony na I/37 v Pardubicích

12.6.2023 21:10 | PARDUBICE (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Labutí pár s mláďaty způsobil dnes ráno kolony aut v Pardubicích. Labutí rodina se vydala na rušnou silnici I/37 v místní části Dražkovice. Policie je odchytila a auta se mohla rozjet. ČTK to řekla policejní mluvčí Markéta Janovská. Zvířata opouštějí vodní plochy kvůli potravě, lidé je krmí, tak jdou za nimi.
 

"Dnešní ranní komplikace na I/37 u Dražkovic způsobila zatoulaná labutí rodinka. Několik volání na linku 158 okolo půl deváté nás upozornilo na stojící kolony jak od Pardubic, tak od Chrudimi. Důvod dopravní komplikace byl úsměvný, naši dopraváci našli uprostřed silnice labutí rodinku. Tu se jim po několika marných výzvách nakonec podařilo dostat mimo silnici a kolony se tak po nějaké době rozjely," uvedla Janovská.

Záchrana labutí v Pardubicích se opakuje každoročně. Vydávají se do Husovy ulice. Zdržují se na vozovce či blízko ní a odmítají odejít. "Může za to nezodpovědné chování člověka. Labutě si totiž zvykly na dokrmování z okolních ulic a jejich cesty za snadnou potravou vystavují nebezpečí jak je samotné, tak řidiče," řekl mluvčí strážníků Jiří Sejkora. Vyzval obyvatele, aby zvířata nekrmili jen proto, že tím získají podívanou z okna vlastního bytu.

Krmit ptáky na jaře či v létě, kdy mají dostatek přirozené potravy, není vhodné. Lidé ani často nevědí, že pečivo způsobuje labutím i jinému vodnímu ptactvu zažívací potíže. Jednostranná strava je pro ně nebezpečná. Vhodné jsou v zimě k přikrmování obilniny, kousky zeleniny, rozmražená kukuřice či hrášek.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

12.6.2023 21:21
No jo, problém, nemohli jsme spěchat! Kdyby nastoupila Lezte generation, tak by jim mnozí ještě aplaudovali a házeli do klobouku. Labu tě, labu tě...
Odpovědět
va

vaber

13.6.2023 08:33
to byl labutí protest proti omezování svobody a smradlavým autům ,
lidská policie brutálně zasáhla a rozehnala demonstranty,
starci v Ústavním soudu stížnost labutí odmítli, jako neoprávněnou,
tak událost popsaly Ptačí noviny,
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist