https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lanovka-v-brne-podle-ornitologu-znici-nocoviste-havranu-pripravuji-petici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lanovka v Brně podle ornitologů zničí nocoviště havranů, připravují petici

18.1.2024 20:42 | BRNO (ČTK)
Brněnské nocoviště je v zimě domovem pro 15 tisíc jedinců havranů a kavek.
Brněnské nocoviště je v zimě domovem pro 15 tisíc jedinců havranů a kavek.
Foto | Petr Pařil / ČSO
Stavba zamýšlené lanové dráhy z brněnských Pisárek k univerzitnímu kampusu by podle ornitologů zničila nocoviště tisíců havranů polních a kavek obecných. Připravují proto petici. O lanovku usiluje brněnský dopravní podnik, na stavbu za stovky milionů korun ale zřejmě nebudou peníze.
 

Poslední velké zimní nocoviště havranů polních a kavek obecných na jižní Moravě je podle ornitologů přímo v trase plánované lanovky. Jejich počty se tam v posledních zimách pohybují až kolem 15 000 jedinců. "Havrani polní na Brněnsko přilétají v zimním období z dalekých hnízdišť v Rusku a Bělorusku a na nocování se k nim připojuje i prakticky celá brněnská populace silně ohrožených kavek obecných. Společné nocování jejich velkých hejn je z širšího okolí Brna známé více než 100 let," uvedl předseda Jihomoravské pobočky České společnosti ornitologické (ČSO) Jan Sychra.

Ptáci nocují na stromech nedaleko Riviéry. Zalesněná oblast jim poskytuje dostatek klidu a bezpečí.
Ptáci nocují na stromech nedaleko Riviéry. Zalesněná oblast jim poskytuje dostatek klidu a bezpečí.
Foto | Petr Pařil / ČSO

Z ornitologického pohledu patří lokalita podle něj také mezi nejvýznamnější v Brně. Vyskytuje se tam víc než 80 ptačích druhů. "Jde přitom i o druhy zvláště chráněné podle zákona o ochraně přírody a krajiny. To se týká především mokřadních a lesních druhů, které zde nacházejí jedno z mála útočišť v Brně. Lze zmínit např. kriticky ohrožené morčáky velké či silně ohrožené ledňáčky říční a ostříže lesní. Kromě likvidace jejich biotopu kácením a zemními úpravami by po výstavbě lanovky docházelo k masakrům ptáků po nárazech do drátů lanovky a do skleněných ploch, kterými návrh nešetří," uvedl ornitolog.

Havrani polní jsou velmi společenští ptáci.
Havrani polní jsou velmi společenští ptáci.
Foto | Petr Pařil / ČSO

Délka zamýšlené dráhy má být zhruba 1,7 kilometru. Výchozím bodem je nástupní stanice Pisárky-Lipová, lanovka má dál vést k mezistanici Riviéra a poté ke kampusu. Plánovaná přepravní kapacita je až 2000 lidí za hodinu. Proti zamýšlené stavbě se ozvaly i další protestní hlasy, ve stavebním řízení se odvolala například Masarykova univerzita i někteří občané. Začátek možné stavby ale není jistý, na lanovku je podle dřívějšího vyjádření dopravního podniku téměř nemožné získat dotaci z evropských peněz.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

19.1.2024 07:45
Lanovka - Veliký nesmysl vyhozených peněz. Do Pisárek, na riviéru i na Bohunice vede mnoho MHD. Poslední kousek lesoparku u Antroposu má být kvůli overturismu (lunaparku) osekán?
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

19.1.2024 18:57
Z Bohunic jsem se přestěhoval do Tábora. Pokud bude mít Brno nedostatek havranů, věřím že Tábor ty svoje dá k dispozici. Mohu pomoci v komunikaci. V odchytu nikoliv.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist