https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lava-ze-sopky-na-kanarskych-ostrovech-dorazila-do-more
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Láva ze sopky na Kanárských ostrovech dorazila do moře Aktualizováno

29.9.2021 11:34 | MADRID (ČTK)
Pyramida kouřící černé horniny se zvedla z Atlantského oceánu u španělského ostrova La Palma v místě, kam stéká proud lávy ze sopky, která na ostrově vybuchla před více než týdnem. Po střetu žhavé lávy s mořskou vodou v noci na dnešek se ve vzduchu stále vznáší oblaka páry s toxickými plyny, místní úřady proto doporučily nepřibližovat se k místu nejméně na 3,5 kilometru.
 

Podle vulkanologa, jehož citovala agentura EFE, je ohrožení škodlivými plyny jen lokální. Lidé v nejbližším okolí nemají zatím vycházet ven. Kvalita ovzduší na ostrově je dobrá, místní úřady ji monitorují. Místní letecká společnost Binter, kterou citovala agentura Reuters, uvedla, že dnes byly obnoveny lety na ostrov a z ostrova; letecká doprava byla zrušená minulý týden.

"Láva nyní vytváří strukturu, které říkáme 'lávová delta' a táhne se od ostrova na západ," řekl agentuře Reuters mořský geolog Juan-Tomas Vázquez, který sleduje vývoj na výzkumném plavidle Ramon Margalef.

Teplotu tekoucí lávy odborníci odhadují asi na 1000 stupňů Celsia. "Očekáváme, že šíře jejího toku už se nebude zvětšovat, a že by tak neměla ohrozit více domů," řekl dnes ráno španělskému rozhlasu premiér Kanárských ostrov Ángel Víctor Torres. Voda v moři nemá více než 20 stupňů. Tok lávy cestou ze sopky je v místech až 600 či 800 metrů široký.

"Nevíme, kolik bylo zničeno domů, hovoří se o šesti stovkách," dodal Torres. Podle posledních informací programu Copernicus, který vychází ze satelitních snímků, bylo zničeno téměř 700 domů. Zalito lávou bylo na ostrově na 270 hektarů půdy, zničeno bylo asi 23 kilometrů silnic. Torres také uvedl, že erupce sopky se na Kanárských ostrovech výrazně odrazí na letošní sklizni banánů, třetina produkce totiž pochází z ostrova La Palma, kde láva zničila část plantáží nebo zavlažovací potrubí pro ně.

Španělská vláda v úterý vyhlásila na ostrově La Palma stav katastrofy, což umožní vyčlenit peníze z rozpočtu pro tuto oblast. Vláda oznámila, že ostrovu poskytne okamžitou pomoc 10,5 milionu eur (asi 268 milionů Kč). Zhruba polovina má jít na nákup bytů pro místní, kteří přišli o střechu nad hlavou.

Na ostrov by měl podle dnešního oznámení opět přijet španělský premiér Pedro Sánchez, který tam několik dní strávil jednáním s místními už minulý týden. Solidaritu místním obyvatelům přijel minulý týden na La Palmu osobně vyjádřit i španělský král Felipe VI. s manželkou.

Masa žhavé lávy, jejíž rychlost při postupu ostrovem k oceánu se střídavě zvyšovala a snižovala, přitekla k moři hodinu před půlnocí místního času (o půlnoci SELČ) v oblasti obce Tazacorte v místě útesů. Láva stále teče do moře, z něhož se valí oblaka páry.

Místní úřady dříve obyvatele ostrova vyzvaly, aby zůstávali uvnitř. "Až se láva dostane do moře, musí být důsledně dodržován lockdown," sdělil podle Reuters ředitel krizového týmu Pevolca Miguel Angel Morcuende.

Involcan dříve uvedl, že nebezpečí jedovatých zplodin je omezené na místa v blízkosti lávového proudu. Žádná zranění zatím hlášena nebyla.

Sopka Cumbre Vieja na La Palmě, která je součástí Kanárských ostrovů a leží západně od Tenerife, je aktivní poprvé po 50 letech a začala chrlit popel a lávu 19. září. Láva po cestě k pobřeží poničila téměř 600 domů a banánové plantáže. Erupce dosud vyhnala z domovů skoro 7000 lidí. Kvůli popelu rozptýleném ve vzduchu byly přerušeny lety z místního letiště. Experti se podle agentury AP domnívají, že erupce sopky by mohla trvat až tři měsíce.

Španělská vláda v úterý po jednání kabinetu oznámila, že ostrovu poskytne okamžitou pomoc ve výši 10,5 milionu eur (asi 268 milionů Kč). Peníze mají posloužit k nákupu bytů nebo domů pro místní, kteří přišli o střechu nad hlavou, a k poskytnutí finanční pomoci postiženým katastrofou.

Rychlost toku lávy na její cestě k oceánu se střídavě zvyšovala a snižovala, a nebylo tak dopředu jasné, kdy k moři dorazí. V pondělí odpoledne se žhavý proud podle médií nacházel zhruba 600 metrů od pobřeží.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist