https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ledopady-v-ceskem-svycarsku-ukazuji-krasu-zimni-prirody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ledopády v Českém Švýcarsku ukazují krásu zimní přírody

6.2.2012 01:25 | PRAHA (Ekolist.cz)
Ledopády v Českém Švýcarsku mají letos výjimečné zbarvení
Ledopády v Českém Švýcarsku mají letos výjimečné zbarvení
Foto | Václav Sojka / NP České Švýcarsko
Ledopády, přírodní útvar, který každou zimu láká milovníky přírody k výletům. Díky mrazivému počasí posledních dní si zmrzlé rampouchy vody mohou užít i návštěvníci Národního parku České Švýcarsko. Ledopády jsou navíc díky poměrně suché zimě dobře přístupné.
 

Velké rampouchy zvané lidově ledopády navíc v posledních dnech díky trvajícím mrazům rychle dorůstají. O zimní lákadlo proto nebudou turisté ochuzeni ani po teplejším lednu. Nejnavštěvovanější ledopády se nacházejí v okolí osad Brtníky a Kyjov u Krásné Lípy. Pro lepší orientaci návštěvníků nainstalovala strážní a informační služba národního parku v terénu dočasné ukazatele, které zájemce dovedou k nejzajímavějším ledovým útvarům.

“Letošní ledopády jsou zajímavé především intenzivním přirozeným zbarvením, které je dané průsakem vody lesní půdou,” říká ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko Pavel Benda. “Rampouchy se sice utvořily teprve před nedávnem, už nyní však poskytují pěkný zážitek,” dodal.

Ledopády vznikají následkem stékání a průsaku vody po skalách do roklí, kde po celý den panují teploty hluboko pod bodem mrazu. Voda po zmrznutí vytváří velké objekty připomínající vodopády či opony.

Podle pracovníků národního parku je v letošní zimě přístup k ledopádům poměrně pohodlný, protože sněhová pokrývka není příliš vysoká. I tak ale musí návštěvníci počítat se zledovatělými úseky cest i s velmi nízkými teplotami ve skalnatých údolích národního parku. Proto správa parku připomíná, aby turisté nezapomínali na kvalitní oblečení i obuv.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist