https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lekari-varuji-pred-sberem-nespravnych-hub-nebo-spatnou-upravou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lékaři varují před sběrem nesprávných hub nebo špatnou úpravou

26.8.2021 00:29 | BRNO (ČTK)
Lidé by neměli sbírat houby, které neznají.
Lidé by neměli sbírat houby, které neznají.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Lékaři z Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně varují s houbařskou sezonou před sběrem nesprávných hub i před jejich špatnou úpravou nebo skladováním. V nemocnici pak končí lidé s otravou nebo zažívacími problémy, u některých hub může požití vést až ke smrti. Loni nemocnice přijala několik lidí, letos zatím nikoho. ČTK to řekla mluvčí nemocnice Dana Lipovská.
 

Podle lékařů by lidé neměli sbírat houby, které neznají. Upozorňují také na dvě nebezpečné věci. "První je špatné skladování a nedostatečná úprava hub, které mohou způsobit zejména průjem a zvracení. U mladých pacientů většinou nehrozí žádné závažné komplikace, starší osoby vzhledem k riziku rozvoje dehydratace přijímáme na 24 až 48 hodin k infuzní léčbě a monitoraci životních funkcí. Jde relativně o málo závažnou komplikaci a naštěstí se s ní potkáváme nejčastěji," uvedl vedoucí metabolické jednotky intenzivní péče II. interní kliniky Aleš Průcha.

Druhou nebezpečnou věcí je požití jedovatých hub, které obsahují velkou škálu toxinů. Některé podle lékařů způsobují jen zažívací potíže. "Je to například vzácný hřib satan, ale také většina hřibovitých hub, po rozkrojení modrajících, které obsahují termolabilní toxiny," uvedla Lipovská. Lze tomu předejít adekvátní tepelnou úpravou, problém může nastat, pokud se houby suší nebo tepelně upravují jen krátce.

Závažnější potíže způsobují houby obsahující látky na bázi isoxazolu, obsažené například v muchomůrce tygrované, kterou lze při neznalosti zaměnit za jedlou muchomůrku růžovku. "První příznaky otravy se projevují zhruba za půl hodiny, někdy to trvá i dvě až tři hodiny po požití pokrmu. Dostavují se zažívací problémy, člověk může být dezorientovaný, mít závratě, halucinace, čímž otrava připomíná alkoholové opojení. Vážné komplikace naštěstí hrozí jen výjimečně," řekl Průcha.

"Největším zdravotním problémem je ale skupina hub, které obsahují silné toxiny, jako jsou například amanitiny nebo faloidiny. Sem patří třeba muchomůrka zelená, ale také některé druhy malých bedel. Tyto toxiny se po vstřebání z trávicího traktu vážou na jaterní buňky a vedou k závažnému poškození jater, v nejtěžších případech k jaternímu selhání. První příznaky se objevují relativně pozdě, osm až deset hodin po konzumaci," řekl Průcha.

Otrava se podle něj začne projevovat průjmy a zvracením, které vedou k těžké dehydrataci nemocného. "Poté následuje zrádná 'klidová fáze', kdy se může houbař naivně domnívat, že je v pořádku. V dalším průběhu otravy však dochází k akutnímu selhání jater, poté i ledvin, a neléčená intoxikace končí smrtí mezi sedmým a devátým dnem," zdůraznil Průcha.

V případě, že má pacient po požití hub jakékoliv zdravotní potíže, měl by vyhledat lékaře, uvedla Lipovská. "Zdravotníkům pak pomůže, pokud s sebou přinese dané houby, jejich odřezky, produkt, který z nich připravil, nebo biologické vzorky. Z těch je možné dohledat spóry či zbytky hub, jasně je identifikovat a zahájit adekvátní léčbu," dodala.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist