https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesni-pozary-na-sardinii-znicily-na-20.000-hektaru-evakuovano-bylo-1500-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesní požáry na Sardinii zničily na 20 000 hektarů, evakuováno bylo 1500 lidí Aktualizováno

26.7.2021 14:23 | PRAHA (ČTK)
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek.
Italská vláda požádala Evropskou unii o pomoc s hašením lesních požárů na Sardinii, které tam vypukly v sobotu a dosud zničily na 20.000 hektarů porostu. Evakuováno kvůli nim muselo být na 1500 lidí, informovala dnes agentura ANSA. S lesními požáry od soboty bojují hasiči také na severovýchodě Španělska.
 

Plameny na západě Sardinie poškodily řadu domů, zničily zemědělskou půdu a zabily hospodářská zvířata. Nejsou zprávy o lidských obětech ani těžce zraněných osobách. S požáry na tomto italském ostrově bojuje na 7500 hasičů, policistů i dobrovolníků. Práci jim ztěžuje horké počasí a silný vítr.

Šéf regionální sardinské vlády Christian Solinas už v oblasti vyhlásil nouzový stav. Na vyčíslení škod je podle něj ještě příliš brzy. Podle sdružení zemědělců si ale obnova porostů vyžádá nejméně 15 let. Podle starostů měst v oblasti, kde zuří požár, se ohně podařilo dostat pod kontrolu. "Situace je ale stále velice nejistá," řekl agentuře AGI starosta městečka Scano Montiferro, odkud bylo evakuováno na 400 obyvatel.

"Dvě letadla jsou už na cestě z Francie, děkuji za ně," napsal v neděli večer na facebooku italský ministr zahraničí Luigi Di Maio.

Další dvě letadla na boje s požáry poskytlo Itálii Řecko. To také čelí požárům - za posledních 24 hodin zaznamenali hasiči na 50 ohnisek. Úřady očekávají další zhoršení v průběhu tohoto týdne, kdy do země začne proudit velice teplý vzduch z Afriky, což povede ke zvýšení teplot. Premiér Kyriakos Mitsotakis uvedl, že srpen zůstává z hlediska požárů "velice obtížným měsícem" a vyzval k maximální obezřetnosti.

S největším lesním požárem letošního léta bojuje Katalánsko na severovýchodě Španělska, kde se hasičům podařilo ohraničit 80 procent hořící oblasti, aby se požár dál nešířil. Požár vypukl v sobotu odpoledne asi 60 kilometrů západně od Barcelony a evakuováno kvůli němu muselo být na 200 lidí z okolí. Oheň zničil na 1400 hektarů lesa. Další rozsáhlý požár zasáhl okolí města Lietor v regionu Kastilie-La Mancha. Oheň během víkendu zničil na 2500 hektarů lesa a hospodářské půdy a nyní je pod kontrolou, uvedla agentura Reuters.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist