https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesni-skolky-chteji-aby-mohly-davat-detem-jidlo-z-domova
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesní školky chtějí, aby mohly dávat dětem jídlo z domova

2.8.2018 00:50 (ČTK)
Zákon od všech mateřských škol vyžaduje, aby dětem zajistily alespoň tři jídla denně.  / Ilustrační foto
Zákon od všech mateřských škol vyžaduje, aby dětem zajistily alespoň tři jídla denně. / Ilustrační foto
Lesní školky mají potíže se zajištěním alespoň tří jídel denně pro děti, které do těchto zařízení chodí. Usilují o změny v legislativě, které by jim umožnily dávat dětem jídlo z domova od rodičů. Podle předsedkyně Asociace lesních mateřských škol Terezy Valkounové úřady zbytečně komplikují jednání o úpravách, a lesní školky tak nemohou plánovat příští školní rok. Ministerstvo školství a Česká školní inspekce s jejím tvrzením nesouhlasí.
 

Zákon od všech mateřských škol vyžaduje, aby dětem zajistily alespoň tři jídla denně. Lesní školky ale nemají zděné budovy, a pokud chtějí být ve školském rejstříku, musí si jídlo nechat dovážet. Zdaleka ne všechny lesní školky mají ovšem podle Valkounové ve svém okolí vhodného dodavatele jídla. Jedinou prakticky dostupnou možností se tak stalo jídlo od rodičů, uvedla asociace ve své tiskové zprávě.

Svačinky a obědy z domova jsou podle lesních školek v souladu s legislativou, podle které rodiče můžou prohlásit, že nechtějí, aby dítě dostávalo jídlo od školky. Česká školní inspekce (ČŠI) nicméně dohodu mezi rodiči a školkou zpochybňuje, protože jí neumožňuje kontrolovat skladbu jídelníčku, tedy takzvaný spotřební koš, sdělila asociace. Vyjednávání o nutných legislativních úpravách se podle ní ještě před dvěma měsíci zdálo bez problémů, pak se ale začalo opět komplikovat.

Tereza Valkounová: Jídlo absurdně komplikuje vzdělávání v lesních mateřských školách

ČŠI se proti tomuto tvrzení ohradila. Podle náměstka vrchního školního inspektora Ondřeje Andryse je nepřesné a velmi zjednodušující. Uvedl, že ČŠI předpisy netvoří. Jednání k problematice podle něj dále pokračují a až se rozhodne o řešení, budou podle něj inspektoři postupovat. Vzdělávání i stravování v lesních školkách musí vždy odpovídat platným předpisům, které určují ministerstvo školství a ministerstvo zdravotnictví, upozornil.

Podle ministerstva školství mohou rodiče dětí stravování zajišťovat "za předpokladu dodržení hygienických předpisů, které se k takovým situacím vztahují". Mateřská škola však musí prokázat ČŠI, že je schopna stravování v případě požadavku rodiče zajistit v průběhu školního roku kdykoli, uvedlo tiskové oddělení úřadu.

MŠMT: Lesní mateřská škola musí prokázat, že je schopna stravování zajistit kdykoli

Asociace lesních školek ČR sdružuje přibližně 130 zařízení. Z toho 37 lesních školek je od loňska registrováno ve školském rejstříku a děti v nich mohou absolvovat i povinný poslední rok předškolního vzdělávání. Dalších zhruba 30 lesních školek o zapsání do rejstříku uvažuje. Podle Valkounové ale čekají právě na to, zda jim bude umožněno, aby rodiče dětem mohli dávat svačiny z domova.

O podmínkách v zajištění stravování věděly lesní školky již v době zápisu do rejstříku škol, doplnil Andrys. Všechny lesní školky, které ČŠI v uplynulém školním roce navštívila, podle něj měly s dodavateli stravování platné smlouvy.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist