https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesnici-budou-moci-po-kaceni-zalesnovat-holiny-pet-let-v-cele-cr
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesníci budou moci po kácení zalesňovat holiny pět let v celé ČR

7.4.2020 00:20 (ČTK)
Kalamitní situace v českých lesích způsobená kůrovcem se loni opět zhoršila. / Ilustrační foto
Kalamitní situace v českých lesích způsobená kůrovcem se loni opět zhoršila. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti
Lesníci v celé zemi mohou prodloužit zalesňování kalamitních holin na pět let, zatím toto opatření platilo jenom v nejpostiženějších oblastech, tzv. červené zóně rajonizace. V jiných místech byla lhůta dva roky. Minulý pátek o tom informovalo ministerstvo zemědělství v tiskové zprávě. Stát tak chce uvolnit podmínky pro vlastníky lesů, kteří možná nebudou mít dostatek pracovních sil na boj s kůrovcovou kalamitou. V lesnictví se pracujících nedostává dlouhodobě, situaci ještě zhoršuje koronavirová krize. Stát také uvolnil podmínky pro přenos sadebního materiálu v celé zemi. U výsadby se tak nebude muset hledět na to, z jaké lokality nebo vegetačního stupně semenáčky jsou, s výjimkou smrku ztepilého.
 

"Tímto krokem reagujeme na signály hrozícího nedostatku vhodného reprodukčního materiálu pro zalesnění rychle vznikajících kalamitních holin i na možný nedostatek pracovních kapacit pro výsadbu lesa v některých regionech, umocněný nyní ještě dopady pandemie COVID-19," uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD).

Vlastníci lesa tak budou moci využít plné nabídky lesních školek a zalesnit pokácené plochy druhově vhodnými dřevinami. "Zejména využití reprodukčního materiálu z nižších poloh v klimaticky extrémnějším prostředí by představovalo riziko do budoucnosti. Stačí si vzpomenout na poškození břízy v Krušných horách v letech 1995 až 1996. Současný krizový stav v produkci reprodukčního materiálu je nutno chápat jako opravdu dočasný, respektive jako jednorázovou záležitost, tedy maximálně jeden dva roky," uvedl Vilém Podrázský z Fakulty lesnické a dřevařské České zemědělské univerzity v Praze.

Jde o další krok, který v poslední době ministerstvo zemědělství nebo vláda udělaly. V tomto týdnu stát o 300 milionů korun navýšil peníze, které dostanou vlastníci lesů jako kompenzace za snížení cen dříví kvůli kůrovcové kalamitě v posledních letech. Celkem jsou tak nyní na kompenzace odsouhlasené 2,8 miliardy korun, o další peníze zažádá resort vládu před pololetím. Stát připravil pro lesníky také zvýhodněné nebo bezúročné půjčky. U cizinců by se pak podle mluvčího ministerstva zemědělství Vojtěcha Bílého mělo kromě víz prodlužovat také povolení k zaměstnání.

Kalamitní situace v českých lesích způsobená kůrovcem se loni opět zhoršila, uvedl na začátku března Toman. Její další postup lze přes veškeré úsilí očekávat i letos, kůrovec napadne přinejmenším stejný objem dřeva jako loni.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist