https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesnici-vitaji-soucasne-chladne-pocasi-pomuze-zamezit-sireni-kurovce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesníci vítají současné chladné počasí, pomůže zamezit šíření kůrovce

15.4.2021 18:20 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Rojení kůrovce začíná za slunečných dnů při teplotách nad 20 stupňů Celsia. Vlhko a déšť ale rojení odkládá nebo přerušuje.
Rojení kůrovce začíná za slunečných dnů při teplotách nad 20 stupňů Celsia. Vlhko a déšť ale rojení odkládá nebo přerušuje.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Lesníci vítají současné chladné počasí. Pomůže jim omezit šíření kůrovce. Díky chladnému počasí by se mělo první kůrovcové rojení pravděpodobně posunout na přelom dubna a května. "Dá se tedy odhadovat, že tři kůrovcové generace letos nebudou," řekla dnes ČTK mluvčí státního podniku Lesy České republiky Eva Jouklová. Lesům ČR patří téměř polovina lesů v zemi a jejich hlaní prioritou je likvidace kůrovcové kalamity, která je největší v historii Česka.
 

Lesníci upozorňují, že důležitý bude i další vývoj počasí v kůrovcové sezoně, zda nepřijde velký teplotní zlom směrem nahoru. "To by zrychlilo rojení a výrazně by se zvýšil počet napadených stromů," uvedla mluvčí. V zimě lesníci vyhledávali, káceli a asanovali kůrovcem napadené dříví.

Rojení kůrovce začíná za slunečných dnů při teplotách nad 20 stupňů Celsia. Vlhko a déšť ale rojení odkládá nebo přerušuje. "Například na konci března sice byly teploty, které podmínky splňovaly, ale zaznamenali jsme jen jednotlivé přelety lýkožroutů, nešlo o rojení," řekla Jouklová. Doplnila, že v případě extrémních teplot nad 30 stupňů se objevují i takzvané sesterské generace kůrovce, takže i při dvou klasických generacích může být napadené množství stromů velmi vysoké.

Kladně hodnotí lesníci i uplynulou zimu s dostatkem srážek. "Po dlouhé době půjde vegetace do rašení s dostatkem vláhy. Současné sněhové a dešťové srážky doplní i zbytek vláhy. Loni ještě v dubnu bylo velké sucho a teprve květen přinesl zlom," uvedla mluvčí. Díky dostatku vláhy se lépe ujímají i sazenice obnovovaných lesů.

S dostatkem vláhy se zlepšuje i kondice stromů, které jsou pak schopné lépe odolat kůrovci. Pokud je ale množství kůrovců velmi vysoké, jako například nyní na Vysočině nebo v severních Čechách, tak se ani stromy v lepší kondici náporu lýkožrouta většinou ubránit nedokážou.

Lesy ČR zvýšily těžbu dřeva o tři procenta na rekordních 14,35 milionu metrů krychlových. Nepokračoval tak razantní nárůst z roku 2019, kdy těžba kvůli masivnímu šíření kůrovce vzrostla meziročně o 30 procent.

Letos podnik hodlá zalesnit rekordních 21 000 hektarů holin. Proti loňskému zalesnění 16 000 hektarů to představuje nárůst o 31 procent. Plocha holin kvůli masivní těžbě kůrovcového dřeva ke konci loňského roku ve státních lesích vzrostla o šest procent na 32 544 hektarů. Na letošní zalesnění podnik a jeho smluvní partneři použijí kolem 85 milionů sazenic stromků, zatímco loni jich vysázeli 74 milionů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist