https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesy-cr-revitalizovaly-borkovicka-blata.opet-se-na-nich-ma-zacit-tvorit-raselina
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesy ČR revitalizovaly Borkovická blata. Opět se na nich má začít tvořit rašelina

3.4.2021 16:15 | PRAHA (Ekolist.cz)
Podobná opatření se osvědčila i při revitalizacích šumavských rašelinišť.
Podobná opatření se osvědčila i při revitalizacích šumavských rašelinišť.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Lesy ČR
K zadržení vody v krajině i obnovení tvorby rašeliny na Borkovických blatech má vést právě dokončený projekt Lesů České republiky. Revitalizace jihočeského rašeliniště má kromě toho vytvořit i biotop lákavý pro vodomilné rostliny a živočichy, popsala mluvší podniku Eva Jouklová.
 

S těžbou rašeliny se v katastru Borkovic skončilo v 80. letech minulého století. Kvůli odvodňovacím kanálům pak plochy postupně vysychaly a zarůstaly náletovými dřevinami.

„Kanály jsme tedy na 4,1 kilometru zaslepili a přehradili 43 dřevěnými přehrážkami, které na více než devíti hektarech lesa zadrží vodu a postupně se tak obnoví i tvorba rašeliny,“ popsal Martin Poláček, náměstek pro vodní hospodářství a investice z Oblastního ředitelství Lesů ČR jižní Čechy.

Podobná opatření se osvědčila i při revitalizacích šumavských rašelinišť. „Jsou poměrně levná, ale účinná. Už po několika týdnech se znatelně zastavil odtok vody z oblasti a vytvořily se rozsáhlé mokřady,“ dodal Poláček. V jižní části území vznikla podle podniku asi dvouhektarová laguna s mělkou vodou, kterou využijí k rozmnožování obojživelníci.

Během první etapy projektu investovaly Lesy ČR bezmála 250 tisíc korun, dalších 210 tisíc přispělo z dotačního programu Ministerstvo životního prostředí ČR. Práce budou pokračovat druhou etapou na více než 60 hektarech lesa. I na ni se podniku podařilo získat dotaci z Operačního programu Životní prostředí.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VJ

Václav John

5.4.2021 23:57
Detaily neznám, ale Borkovická blata ano a projektu tleskám. Rozhodně se jedná o jednu z povedených aktivit LČR, která se týká se ochrany přírody. Téma je nekontroverzní, takže tady zapadlo, což je docela škoda.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist