https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesy-cr-si-vymeni-s-vojaky-73.000-ha-pozemku-ma-to-pomoci-s-kurovcem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesy ČR si vymění s vojáky 73 000 ha pozemků, má to pomoci s kůrovcem Aktualizováno

8.6.2021 00:36 | PRAHA (ČTK)
Výměnou mezi LČR a VLS ČR se sníží roztříštěnost majetků a vytvoří nový přímo řízený lesní závod LČR, který bude schopen operativněji a vlastními kapacitami obnovovat a chránit les," uvedl mluvčí zemědělského úřadu Vojtěch Bílý.
Výměnou mezi LČR a VLS ČR se sníží roztříštěnost majetků a vytvoří nový přímo řízený lesní závod LČR, který bude schopen operativněji a vlastními kapacitami obnovovat a chránit les," uvedl mluvčí zemědělského úřadu Vojtěch Bílý.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Lesy ČR (LČR)
Lesy ČR (LČR) získají právo hospodařit na 32 495 hektarech pozemků, které doposud patřily Vojenským lesům a statkům ČR (VLS ČR). Ty získají od LČR recipročně 41 010 hektarů. Výměna má pomoci v boji s kůrovcem. Souhlas s výměnou pozemků udělila vláda, uvedlo ministerstvo zemědělství.
 

Lesy ČR vlastní téměř polovinu lesních pozemků v republice. Od vojenských lesů, které spadají pod ministerstvo obrany, nyní získají pozemky po celé republice, převážně pak ve výcvikových prostorech Ralsko a Mladá. "Tato oblast sousedí s Národním parkem České Švýcarsko a dalšími územími v příhraničí, právě proto je tam důležité zpomalit a zastavit kůrovcovou kalamitu. Výměnou mezi LČR a VLS ČR se sníží roztříštěnost majetků a vytvoří nový přímo řízený lesní závod LČR, který bude schopen operativněji a vlastními kapacitami obnovovat a chránit les," uvedl mluvčí zemědělského úřadu Vojtěch Bílý.

Vojenské lesy pak dostanou lesní pozemky přiléhající zejména k vojenským újezdům Boletice a Hradiště.

Převod začne platit od letošního července, bude bezúplatný. Deník Právo dnes informoval, že převod byl utajovaný do poslední chvíle, což ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) na tiskové konferenci po jednání vlády odmítl, jde podle něj o transparentní transakci. Přípravy podle něj začaly na konci minulého roku na úrovni vedení státních podniků, ministři pak budou na konci letošního roku vládě předkládat informace o vypořádání vztahů. "Nic se neprodává, nikdo se nezbavuje žádného majetku, jde pouze o větší efektivitu při správě státního majetku," dodal ministr.

Právo také dnes informovalo, že otazník visí nad stádem mimoňských zubrů na území vojenských lesů v Ralsku. "Rozhodně žádné ohrožení stáda nehrozí, LČR budou v místě hospodařit, stejně jako kdekoliv jinde v republice, s plným respektem k přírodě. Budou pokračovat v chovu zubra a ochranu stáda zajistí," sdělil ČTK mluvčí ministerstva Bílý.

Těžba dříví loni v ČR dosáhla podle Českého statistického úřadů rekordních 35,8 milionu metrů krychlových. Meziročně se zvýšila o 9,7 procenta. Těžba roste každoročně od roku 2013. V naprosté většině (94,8 procenta) šlo loni o nahodilou, tedy neplánovanou těžbu, kam spadá hlavně likvidace kůrovcové kalamity. Odborníci z think-tanku Czech forest uvedli, že tento objem znamená dvojnásobek běžné roční celkové těžby.

Jehličnaté dřeviny tvořily 96,5 procenta loňské těžby. Při porovnávání jednotlivých dřevin šlo v devíti případech z deseti o smrk, ve 4,2 procenta o borovici a v 1,6 procenta o buk.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

8.6.2021 12:47
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

8.6.2021 15:30
V loňském roce byl největším devorubcem v LČR Agrofert. Z třinácti zakázek Lesů ČR jich dostal Babiš osm. Je jasné, proč se tak spěchá s tím převodem. Vedení LČR i nadále poleze Babišovi do sedínky.
Odpovědět
MV

Martina Vránová

8.6.2021 19:32 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Jo.
Brusel jasně rozhodl o střetu zájmů a tak Babiš zkusil opět požádat o další nepatřičnou dotaci a protože mu byla po právu odmítnuta, má aspoň důvod k žalobě.
Dále některý z poslanců hodlá procpat k řešení návrh o dalším zvýšení biosložek do paliv. Ať žije ještě více řepky a kukuřice na polích! Nedávné hlasování o podílu českých potravin na trhu si mohli poslanci klidně ušetřit - kde by se asi tak pěstovaly? Krom toho jsem už dlouho neslyšela nic o "zadržování vláhy v půdě". To bude kvůli tomuto novému zákonu ještě aktuálnější!
No a tento skromný výčet teď doplňuje obsah článku.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

9.6.2021 11:03
a že to není vidět na ceně palivového dříví, ty přebytky co mnohdy hnijou na hromadách v lese.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist