https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesy-cr-v-sobotu-lidem-ukazou-podobu-novych-lesu-po-kurovcove-kalamite
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesy ČR lidem ukážou podobu nových lesů po kůrovcové kalamitě

4.10.2024 01:43 (ČTK)
Sázení stromu
Sázení stromu
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Státní podnik Lesy České republiky (LČR) v sobotu lidem ukáže podobu nových lesů po kůrovcové kalamitě. Program nazvaný Den lesů nové generace bude v lesích u Hradce Králové, na Křivoklátsku ve středních Čechách, v oboře Kuřim na Brněnsku a v jihočeské Hluboké nad Vltavou. Lidé poznají práci lesníků, ochranu přírody, péči o les, lesnickou techniku. Program bude pro děti i dospělé.
 
Den lesů nové generace navazuje na Dny za obnovu lesa, které státní podnik začal pořádat v roce 2019 v době vrcholící kůrovcové kalamity. Konaly se po celé republice a navštívily je desítky tisíc lidí. "Nyní jsme již ustoupili od masového charakteru akce zaměřené na obnovu lesa a sázení stromků, které bylo třeba v době kalamity," řekl Jouklová. V letech 2022 a 2023 se LČR postupně vrátily k normálnímu způsobu hospodaření, na většině holin již roste nový les.

Sobotní program bude zaměřený na péči o les a jeho výchovu a podporu přírodní rozmanitosti. "Lidé budou moci prozkoumat život pod povrchem lesa, pomůžou s ochranou stromků, dozví se víc o zadržování vody v krajině a nutnosti chránit mladé porosty před zvěří," uvedla mluvčí. Lesníci lidem ukážou těžební techniku, nabídnou výrobky ze zvěřiny, ukážou práci s loveckými psy nebo práci s koňmi v lese.

V Hradci Králové v lesích mezi rybníkem Biřička a motorestem Koliba lesníci v sobotu otevřenou naučnou stezku o koloběhu života v lese, například o životě stromu od semínka po pokácení a následnou novou výsadbu. Stezka také turisty provede místním arboretem cizokrajných dřevin mírného pásma zemí Evropy, Severní Ameriky, Asie a severní Afriky.

Nové lesy po kalamitě by měly být podle Lesů ČR odolnější a druhově pestřejší s vyšším zastoupením listnatých dřevin. Podle podmínek konkrétní lokality volí pro výsadbu směs dřevin. "Nejvíce sázíme buk, dub, javor, borovici, smrk a jedli. Dřeviny kombinujeme tak, abychom zajistili kvalitu, odolnost i produkční udržitelnost lesů," uvedl dříve generální ředitel LČR Dalibor Šafařík.

Letos státní podnik plánuje zalesnění asi 14.000 hektarů po 17.200 hektarech loni. Stoupnout by měl letos podíl přirozené obnovy lesa na dosud nejvyšších 30 procent. Dosud rekordní zalesnění podnik vykázal v roce 2021, kdy obnovil asi 22.000 hektarů lesa a vysázel 90 milionů stromků. Letos mají LČR v plánu výsadbu téměř 56 milionů sazenic.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist