https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/letadla-pohanena-kourem-z-ocelaren-jde-to
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Letadla poháněná kouřem z oceláren? Jde to

27.10.2011 01:12 | LONDÝN/HODONÍN (Ecomonitor)
Odpadní plyn z oceláren, oxid uhelnatý, se v bioreaktoru zkapalní a pomocí bakterií se z něho získá ethanol. Ten se pak chemickými postupy přemění na letecké palivo.
Odpadní plyn z oceláren, oxid uhelnatý, se v bioreaktoru zkapalní a pomocí bakterií se z něho získá ethanol. Ten se pak chemickými postupy přemění na letecké palivo.
Prezident letecké společnosti Virgin Atlantic Richard Branson si předsevzal, že jeho aerolinka přejde v dohledné době na ekologická paliva. Zdrojem ekopaliva nebude ale řepka, ale emise z oceláren, které se ve speciálním reaktoru přetvoří na letecké palivo. Zkušební lety byly zahájeny na Novém Zélandu. Uvedení do komerčního provozu se předpokládá na rok 2014, píše server ENN.
 

Technologii na výrobu paliva recyklováním odpadních plynných látek vyvinuly společnosti LanzaTech a Swedish Biofuel. Odpadní plyn z oceláren, oxid uhelnatý, se v bioreaktoru zkapalní a pomocí bakterií se z něho získá ethanol. Ten se pak chemickými postupy přemění na letecké palivo. Vzniká tak vlastně plně syntetické stoprocentní biopalivo pro letadla.

„První pravidelná linka létající na palivo nového věku bude létat z Heathrow do Šanghaje a Dillí,“ představuje plán Richard Branson. „Je to první krok využívající nejmodernější technologie, vedoucí k úsporám paliv a ke snížení uhlíkové stopy. Ocelářský průmysl ročně produkuje na světě přibližně 50 miliard litrů možného leteckého paliva.“ Uhlíkové emise připadající na jednoho pasažéra by se tak do roku 2020 mohly snížit o třetinu.

Článek byl uveřejněn na serveru ENN dne 13.10 2011 pod názvem „Virgin Atlantic Airways to Use Industrial Waste as Jet Fuel“.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist