https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/letak-varuje-pred-polozenou-otravenou-navnadou.klast-takove-navnady-je-ale-nebezpecny-trestny-cin-varuji-ochranci-prirody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Leták varuje před položenou otrávenou návnadou. Klást takové návnady je ale nebezpečný trestný čin, varují ochránci přírody

8.4.2019 10:07 | PRAHA (Ekolist.cz)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Česká společnost ornitologická
Neznámý člověk prostřednictvím letáku vyvěšovaného poblíž Vrbenských rybníků nabádá majitele psů, aby je měli stále na vodítku. Jako důvod uvádí, že v rezervaci se kladou otrávené návnady proti „přemnožené škodné“. Případy trávení zvířat v ČR stále nejsou ojedinělé. Informuje o tom spolek Calla a Česká společnost ornitologická.
 

„Doufám, že anonymní autor otrávenými návnadami pouze vyhrožuje. Pokud by je někdo v přírodě opravdu rozmísťoval, páchal by hned několik trestných činů najednou a ohrozil by nejen volně žijící zvířata a domácí mazlíčky. Otrávené návnady jsou samozřejmě nebezpečné i pro lidi,“ říká Jiří Řehounek z Cally. Podle něho je kladení otrávených návnad velmi nebezpečným trestným činem.

Zdokumentované případy trávení má u nás nejčastěji na svědomí karbofuran, vysoce toxická látka, která se používala v zemědělství jako insekticid (přípravek pro hubení hmyzu). V Evropské unii se od roku 2008 nesmí používat, prodávat ani skladovat. Kladení otrávených návnad je u nás trestné už více než padesát let.

Postih hrozí i za samotné přechovávání karbofuranu. Traviči pokládají otrávené návnady (kusy masa, mrtvá zvířata, vejce) do přírody, aby se zbavili tzv. „škodné“. Karbofuran však zabíjí bez výběru druhy běžné i ohrožené, divoká zvířata i domácí mazlíčky na procházce.

Karbofuran si nevybírá.
Karbofuran si nevybírá.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jana Škeříková / Česká společnost ornitologická

Zvláštní „psí jednotka“, která funguje v ČSO v rámci mezinárodního projektu PannonEagle, vyjížděla od začátku letošního roku k více než 20 nahlášeným podezřelým nálezům. Psovodka Klára Hlubocká vyhledává spolu se speciálně cvičenými psy Samem a Vikym otrávené ptáky, savce i samotné návnady. „Pokud po prozkoumání místa nálezu existuje důvodné podezření, že někdo otrávenou návnadu skutečně položil, předáváme případ kriminální policii,“ vysvětluje Zdeněk Vermouzek, ředitel České společnosti ornitologické.

Situace v Českých Budějovicích je ale výjimečná. „Nikdy jsme se dosud nesetkali s tím, že by travič na svoje trestné činy upozorňoval vyvěšováním cedulí,“ říká Vermouzek.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LB

Lukas B.

8.4.2019 11:12
já bych ze zkušenosti ceduli interpretoval jako důrazný "zákaz volného pobíhání psů", neboť psíčkaři na obyčejnou ceduli, no, jak to říci slušně, nereflektovali, a vyvěšovatele cedule to už, no, jak to říci slušně, netěšilo.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist