https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/letiste-v-hamburku-strazi-pred-ptactvem-sokolnik
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Letiště v Hamburku stráží před ptactvem sokolník

17.9.2019 00:14 (ČTK)
Ve snaze předejít srážkám letadel s ptactvem vsadilo letiště v Hamburku na sokolníka. Jeho úkolem je alespoň dvakrát týdně zaplašit pomocí speciálně vycvičených sokolů a káňat Harrisových ze zeleně na okraji přistávacích ploch vrány, racky či holuby. / Ilustrační foto
Ve snaze předejít srážkám letadel s ptactvem vsadilo letiště v Hamburku na sokolníka. Jeho úkolem je alespoň dvakrát týdně zaplašit pomocí speciálně vycvičených sokolů a káňat Harrisových ze zeleně na okraji přistávacích ploch vrány, racky či holuby. / Ilustrační foto
Ve snaze předejít srážkám letadel s ptactvem vsadilo letiště v Hamburku na sokolníka. Jeho úkolem je alespoň dvakrát týdně zaplašit pomocí speciálně vycvičených sokolů a káňat Harrisových ze zeleně na okraji přistávacích ploch vrány, racky či holuby. Zatímco v Německu je hamburské letiště průkopníkem a sokolnictví tu provozují až v posledních několika letech, pražskou Ruzyni hlídají dravci již čtyři desetiletí.
 

"V plašení máme velice dobré výsledky," řekl agentuře DPA lesník letiště Markus Musser. Zatímco pyrotechnika zažene ptáky pouze nakrátko, trénovaní dravci zaplaší hejna na dva až tři dny.

Pokud jsou ptáci nasáti do leteckého motoru, mohou jej těžce poškodit a způsobit i jeho výpadek.

Sokolník Herbert Boger hlídá letiště již sedm let. Nápad najmout ho přitom přišel z nouze, vysvětlil Musser. V Německu je totiž až na výjimky zakázáno ptáky střílet. "Naléhavě jsme proto hledali novou metodu," řekl s tím, že tip na sokolníka mu dal jeho známý zvěrolékař.

Hamburské letiště, kde se podle jeho vlastních údajů odehraje ročně asi 35 srážek letounů s ptactvem, je v Německu v této metodě průkopníkem. Experimentovat s dravci mezitím začali také na letištích v Brémách, Kolíně nad Rýnem/Bonnu a Düsseldorfu.

Dravci stráží letištní plochu také v Barceloně, Varšavě i na pražské Ruzyni, kde sokolníci působí dokonce již 40 let. Chovatelé se zde v současnosti starají o 13 ptáků, mezi nimiž jsou tři orli, dále sokoli, káňata, jestřábi a krahulci.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist