https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/letos-se-zrejme-nenarodilo-zadne-mlade-velryby-cerne-mozna-je-to-dobra-zprava-mozna-zacatek-konce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Letos se zřejmě nenarodilo žádné mládě velryby černé. Možná je to dobrá zpráva, možná začátek jejich konce

20.4.2018 09:07 | PRAHA (Ekolist.cz)
Mládě velryby pravé váží přes jednu tunu, když se narodí. Během doby, kdy se o ně stará matka, pak přibývají 45 kg za den. Mládě zůstává s matkou asi rok.
Mládě velryby pravé váží přes jednu tunu, když se narodí. Během doby, kdy se o ně stará matka, pak přibývají 45 kg za den. Mládě zůstává s matkou asi rok.
Americká bioložka Barb Zoodsmanová má práci snů. Od prosince do března létá nad mořem u amerického pobřeží a počítá mláďata velryby černé. Letošní sezona ale byla hodně trudná: vědcům se nepodařilo pozorovat ani jedno čerstvě narozené mládě. Může to být předzvěst budoucího babyboomu, může to být začátek konce. To teď nikdo spolehlivě neví. Informuje o tom server Phys.org.
 

Američtí vědci provádějí letecké počítání velrybího přírůstku od roku 1989. A každý rok se podařilo alespoň jedno nové mládě spatřit. A někdy jich bylo i 39. Dlouhodobý průměr je 17 nových mláďat ročně. Od roku 2012 byly jen dva roky nadprůměrné.

Když se naposledy narodilo jen jedno mládě (bylo to v roce 2000), hned následující rok se narodilo 31 mláďat, což byla druhá nejsilnější sezona. Je dost dobře možné, že se příští rok bude slavit. Barb Zoodsmanová, která se u Národní služby pro námořní rybolov stará o záchranný program velryb, přesto cítí jisté znepokojení. „Musíme to brát vážně a přijít na příčinu. Celkem snadno by to mohl být začátek konce,“ říká Barb Zoodsmanová.

Velryby černé rodí mláďata zpravidla mezi prosincem a březnem v pobřežních vodách jihovýchodního pobřeží USA. Výhoda velryb černých to v tom, že se vcelku snadno dají pozorovat na dálku, jednak jsou pro svou tmavou barvu dobře vidět, jednak rády plavou u hladiny.

To se jim také stalo v minulosti osudným. Obě vlastnosti byly výhodné pro velrybáře. Ostatně, odtud také pochází anglický název velryb černých, right whale, velryba, která je ta pravá k lovu.

Vědci odhadují, že v severním Atlantiku žije asi 450 velryb černých. Minulý rok byl ke všemu pro tyto savce mimořádně nešťastný. Vědci sice napočítali pět nových mláďat, ale celkem sedmnáct velryb bylo nalezeno na amerických a kanadských plážích mrtvých.

To, že vědci letos nepozorovali žádné nové mládě, fakticky znamená, že populace velryb černých se dál zmenšuje. Za letošek je totiž už potvrzeno další úmrtí a vyplavení velryby černé na pobřeží.

Dlouhodobý trend je pro druh také nepříznivý. Podle vědců se ukazuje, že většina samic velryb pravých umírá s dovršením třiceti let, což je o polovinu méně, než je očekávaná délka jejich života. Zároveň se v posledních letech prodlužuje doba mezi dvěma porody ze tří až na osm let.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist