https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/letosni-den-zeme-na-kravi-hore-v-brne-zameri-poradatele-na-klimatickou-zmenu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Letošní Den Země na Kraví hoře v Brně zaměří pořadatelé na klimatickou změnu

18.4.2022 00:03 | BRNO (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Letošní Den Země na Kraví hoře v Brně se zaměří na téma klimatické změny. Akci po pandemické přetržce znovu uspořádá školské zařízení Lipka, které se dlouhodobě věnuje environmentálním tématům, a to 23. dubna. V parku na Kraví hoře zároveň vyhlásí vítěze soutěže Připrav Brno, která má stejné téma jako Den Země - snížení emisí CO2.
 

"Podíváme se na zoubek změně klimatu tak, aby jí snadno porozuměli dospělí i děti," uvedla organizátorka akce Adéla Hurtová. Návštěvníci se například dozví to, jak je móda ekologicky náročná a jak pomoci stromům ve městě.

Na místě bude obří kostka CO2, která znázorňuje, kolik oxidu uhličitého vyprodukuje průměrný Čech za měsíc. Park ozdobí také desetimetrový model planety Země. Letos se tam poprvé objeví i "klimatický strom", kam může každý napsat svůj klimatický závazek nebo přání. V plánu je také celodenní hra s poznávacími úkoly pro rodiny s dětmi, stejně jako ekotrh, občerstvení šetrné k přírodě i zdraví, divadelní představení, koncerty a přednášky.

"Na stanovištích celodenní hry si účastníci uvaří jídlo s nízkou uhlíkovou stopou, vyzkouší, jak můžou šetřit planetu drobnými změnami v domácnosti i v práci nebo omrknou možnosti ekologického cestování," doplnila Hurtová.

Do akce se zapojí 20 spřátelených organizací včetně brněnské zoo nebo Rezekvítku. Objeví se tam i modely z brněnského vědeckého zábavního centra Vida! "Na několika modelech návštěvníci vyzkouší, jak funguje větrná nebo solární elektrárna. Pokusí se zapojit generátory tak, aby rozjely autíčko, nebo propojit solární panely a dostat z nich co největší napětí," řekl Šimon Benda z centra VIDA!

Den Země se každoročně slaví po celém světě kolem 22. dubna. Cílem oslavy je propagace a podpora ochrany životního prostředí. Poprvé se Den Země slavil v roce 1970 ve Spojených státech amerických. Od roku 1990 jej připomínají také ochránci přírody v České republice.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist