https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/liberecky-kraj-vybudoval-40-tuni-na-ceskolipsku-pomohou-zabam
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Liberecký kraj vybudoval 40 tůní na Českolipsku, pomohou žábám

24.10.2018 14:17 | LIBEREC (ČTK)
Projekt k podpoře populací kuňky ohnivé uskutečňuje kraj v přírodní památce Cihelenské rybníky a v přírodní památce Manušické rybníky.
Projekt k podpoře populací kuňky ohnivé uskutečňuje kraj v přírodní památce Cihelenské rybníky a v přírodní památce Manušické rybníky.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Liberecký kraj vybudoval 40 tůní v přírodních památkách na Českolipsku. Mají zlepšit kvalitu prostředí zejména pro chráněný druh žáby - kuňku ohnivou. Přispějí také k zadržování vody v krajině. V tiskové zprávě to oznámil mluvčí kraje Filip Trdla.
 

Projekt k podpoře populací kuňky ohnivé uskutečňuje kraj v přírodní památce Cihelenské rybníky a v přírodní památce Manušické rybníky. Vybudování tůní je jen jedním z opatření. "Projekt také zahrnuje kácení náletových dřevin tak, aby byly osluněny břehy stávajících rybníků i tůní, a kosení rákosin či podmáčených luk," uvedl Trdla. Většinu nákladů projektu za 2,5 milionu korun zaplatí kraj z evropské dotace.

Tůně nechal kraj vybudovat v polovině října. "Je příjemným překvapením, že drtivá většina nových tůní se i v takto suchém roce začíná hned plnit vodou. Doufáme, že k jejich naplnění brzy přispějí i srážky, a tyto plochy tak pomohou nejen živočichům, ale i tolik potřebnému udržení vody v krajině," uvedl radní kraje pro životní prostředí Jiří Löffelmann (Starostové pro Liberecký kraj).

Kuňky nejsou v kraji plošně rozšířené jako například ropuchy obecné nebo skokani hnědí. Žijí jen na několika místech v Českém ráji, v tůních v nivě Ploučnice a Šporky a právě na rybničních soustavách na Českolipsku. Vyskytují se na místech s mělkou a zarostlou stojatou vodou, které musí zároveň také dobře osluněné. "To však v současné době splňuje málokterý rybník, a tak jsou pro kuňky významným stanovištěm i tůně," doplnil Trdla. Kraj nyní připravuje podobný projekt na Stružnických rybnících a v nivě Ploučnice za Českou Lípou.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist