https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-budou-moci-od-25.kvetna-na-hrady-i-do-zoo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé budou moci od 25. května na hrady i do zoo

15.5.2020 00:13 | PRAHA (ČTK)
Vnitřní prostory zoologických a botanických zahrad se také v pondělí otevřou návštěvníkům. / Ilustrační foto
Vnitřní prostory zoologických a botanických zahrad se také v pondělí otevřou návštěvníkům. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Lidé budou moci od pondělí 25. května navštěvovat státní hrady a zámky. Budou muset nosit roušky a dodržovat rozestupy, což budou muset provozovatelé expozic kontrolovat. Lidé by si také měli dopředu koupit na internetu časové vstupenky. Obdobné podmínky budou platit pro návštěvníky a provoz zoologických a botanických zahrad, jejichž vnitřní prostory se také v pondělí otevřou návštěvníkům. Vyplývá to z dnes zveřejněného plánu vlády na další etapu rozvolňování opatření zavedených proti šíření koronaviru.
 

Počet návštěvníků v placených venkovních prostorech památek v jednom dni nemá přesáhnout 150 osob na hektar. Provozovatelé památek mají častěji dezinfikovat povrchy, personál musí mít zajištěnou dezinfekci i pro sebe. Provozovatelé také mají zabránit tomu, aby se lidé více shromažďovali třeba před toaletami, automaty, v odpočinkových zónách, na hřištích nebo u občerstvení.

Pro vnitřní expozice památek budou platit stejná omezení, jako nyní platí pro již otevřená muzea. Lidé tedy mají dodržovat od sebe odstupy dva metry s výjimkou rodinných příslušníků. Na jednoho návštěvníka má připadnout plocha přibližně deset metrů čtverečních, i v interiéru musí být k dispozici dezinfekce a mají se dezinfikovat plochy, kterých se dotýkají ruce. Povinné je nošení roušek a pravidelné větrání, doporučená je ozonizace vzduchu. Pořadatelé také mají zajistit, aby se lidé příliš nehromadili, a mohli tak dodržet dvoumetrový rozestup.

V zoologických a botanických zahradách se má zamezit tomu, aby se zbytečně nekřížily cesty personálu a návštěvníků. Provoz restaurací v těchto zahradách bude omezený stejně jako ve všech běžných restauracích.

Vláda dnes také v rámci uvolňování opatření přijatých proti šíření koronaviru oznámila, že hromadné akce včetně vnitřních budou po 25. květnu povoleny pro nejvýše 300 osob. Bude nutné dodržovat dvoumetrové rozestupy a užívat dezinfekci.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist