https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-budou-pristi-tyden-protestovat-proti-pojistovani-fosilnich-paliv
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé budou příští týden protestovat proti pojišťování fosilních paliv

15.6.2021 01:25 | PRAHA (ČTK)
Hlavním požadavkem organizátorů je, aby pojišťovny přestaly spolupracovat s firmami ČEZ, Sev.en Energy a EPH, jelikož ani jedna z nich neplánuje skončit se spalováním uhlí do roku 2030, jak doporučují vědci a vědkyně.
Hlavním požadavkem organizátorů je, aby pojišťovny přestaly spolupracovat s firmami ČEZ, Sev.en Energy a EPH, jelikož ani jedna z nich neplánuje skončit se spalováním uhlí do roku 2030, jak doporučují vědci a vědkyně.
Za týden začínají Akční dny proti špinavému pojištění, kdy po celé ČR budou desítky lidí protestovat proti pojišťování fosilních paliv. Různorodými happeningy a akcemi chtějí upozornit na to, že pojišťovny Generali, Kooperativa a Allianz pojišťují fosilní paliva, jejichž spalování je hlavní příčinou klimatické krize, uvedli na on-line tiskové konferenci organizátoři z koalice Zastavme špinavé prachy. Pojišťovny tvrdí, že tato pojištění omezují.
 

Hlavním požadavkem organizátorů je, aby pojišťovny přestaly spolupracovat s firmami ČEZ, Sev.en Energy a EPH, jelikož ani jedna z nich neplánuje skončit se spalováním uhlí do roku 2030, jak doporučují vědci a vědkyně.

"Ačkoliv pojistnou ochranu poskytujeme i společnostem, které se v rámci své podnikatelské činnosti věnují těžbě či dalšímu zpracování uhlí, počet těchto pojistných smluv v našem portfoliu klesá," řekl ČTK mluvčí Kooperativy Milan Káňa. Firma podle něj podniká všechny relevantní kroky vedoucí ke snižování uhlíkové stopy.

Skupina Allianz se zavázala vyřadit obchodní modely založené na uhlí nejpozději do roku 2040. "To znamená, že například už dnes neposkytujeme pojištění výstavby či provozu samostatných uhelných elektráren nebo dolů. Současně neobnovujeme pojištění těchto průmyslových aktivit. Nejnověji jsme se také rozhodli ukončit ke konci tohoto roku pojištění elektráren v Počeradech a Chvaleticích, kde jsme dosud měli dílčí smluvní závazky," uvedla mluvčí Allianz Marie Petrovová.

"Kooperativa sice před nedávnem aktualizovala svou zastaralou uhelnou politiku, nicméně dosud nevyjasnila, jestli přestane pojišťovat uhelné projekty v ČR. Generali pak má nastavenou výjimku ze své politiky, která jim umožňuje pojišťovat uhelné projekty firmy ČEZ. Pokud se máme vyhnout nejhorším dopadům klimatické krize, musí pojišťovny skončit s podporou uhlí co nejdříve,” uvedla mluvčí koalice Žofie Hobzíková.

Různé akce se uskuteční od 21. června do 23. června ve většině krajských měst. Zaměřit se organizátoři akcí chystají zejména na pobočky tří vybraných pojišťoven. Protesty budou podle nich veselé, kreativní a hodně fotogenické.

Organizátoři chtějí skrze protesty také upozornit, že pojišťovny by měly přestat pojišťovat také nové plynové projekty. “Žádná z pojišťoven dosud neomezila pojišťování fosilního plynu. Přitom plyn je fosilní palivo, které má sice při spalování o polovinu nižší emise než uhlí, nicméně kvůli únikům metanu je rozdíl mezi uhlím a plynem minimální. Chceme, aby pojišťovny udělaly další krok a přijaly novou politiku omezující nové plynové projekty," dodala mluvčí koalice Zastavme špinavé prachy Stela Joudalová.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

15.6.2021 06:32
Snad existuje pojišťovna, která má aktivisty na háku. Věřím, že pokud by se jim otevřeně postavila, zajistí jí to i další klienty, kteří mají pomatených aktivistů plné zuby.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

15.6.2021 09:46 Reaguje na Richard Vacek
Bohužel i v bankovním sektoru existují populisté a protože i pojišťovna potřebuje své peníze někde zhodnocovat, obávám se, že tohle bude budoucí dlouhodobý trend.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.6.2021 12:48 Reaguje na Richard Vacek
Pojišťovna samozřejmě má všechny aktivisty na háku, ale pojistit uhlák je prostě výrazné riziko. Na bankrot jsou všechny a spolíhat na státní dotace se nemůže.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

15.6.2021 09:20
Ale jo, ať si ta "masa lidí" protestuje proti pojištění. Možná by bylo fajn výběrově těmto konkrétním jedincům zpřístupnit takové ceny za energie, které by odrážely nemožnost pojištění. Dodavatel energií by jim spočítal, kolik budou muset aktivisté zaplatit, aby si on zajistil dostatečný finanční polštář na úhradu nepojištěných pojistných událostí a za tuto plnou pálku by jim dodával elektřinu nebo v zimě teplo. Třeba by takový speciální přístup aktivoval aktivitu některých aktivistů, aby kromě požadavků vymysleli ekonomicky a globálně ekologicky přijatelné řešení výroby toho kvanta ekologické energie, kterou budeme potřebovat na pokrytí našich nároků.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

15.6.2021 10:44
Desítky lidí po celé republice ... takové masové protesty opravdu není radno podceňovat:-DDD.
Odpovědět
KT

Karel Tejkal

15.6.2021 15:17
Tvrzení "jak doporučují vědci a vědkyně" je silně manipulativní. Jedná se o argumentační klam využívající anonymní autoritu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist