https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-mohou-hlasovat-o-vitezi-ceny-v-ekologicke-soutezi-adapterra-awards
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé mohou hlasovat o vítězi ceny v ekologické soutěži Adapterra Awards

1.8.2024 20:21 | PRAHA (ČTK)
Lidé mohou ode dneška hlasovat o vítězi Ceny sympatie v národní ekologické soutěži Adapterra Awards. Soutěž zároveň oceňuje nejlepší adaptační opatření na změnu klimatu. Letos o titul usilovalo 77 projektů, z toho 20 vybrala odborná porota do finále.
 
Mezi finálovými projekty je například udržitelná výkrmna prasat na Olomoucku nebo přeměna lomu Svaté Anny na Táborsku v přírodní zahradu. Vítězové si rozdělí ceny od 50 000 do 100 000 Kč. Finalisty dnes představil Michael Hošek, zástupce Nadace Partnerství, která soutěž vyhlašuje.

Vítěz Ceny sympatie získá 50 000 korun na rozvoj dalších adaptačních opatření. "Ocenění je důležité nejen z pohledu podpory jednotlivých projektů, propagace celkového přístupu k udržitelnosti, ale také proto, že může sloužit jako inspirace pro další," uvedl Antonín Weber, porotce soutěže ze společnosti Deloitte.

Hlasování potrvá do úterý 15. října na webových stránkách, vítěze soutěže Adapterra Awards pořadatelé vyhlásí v Praze ve středu 6. listopadu. Hlas mohou dát lidé dvěma českým a jednomu rakouskému projektu.

Mezi finálovými projekty je například rozšíření firmy Sonnentor v Čejkovicích na Hodonínsku o ekologickou budovu Solis, revitalizace mokřadů v Krkonošském národním parku nebo zelená střecha na základní škole Úprkova v Hradci Králové.

Celostátní kolo soutěže se dělí do čtyř hlavních kategorií, Krajina, Sídla, Budovy a Průmysl. Vítěz kategorie Krajina získá 100 000 korun, pro kategorii Sídla vyčlenili partneři soutěže 50 000 korun. Do obou kategorií vybrala porota šest finálových projektů. Nejvíce finalistů, tedy osm, je v kategorii Budovy, jejíž vítěz obdrží cenu v hodnotě mezi 50 000 až 100 000 korun. Čtvrtá kategorie bude každý rok proměnlivá, letos je to Průmysl. Z osmi nominovaných projektů vybrala porota do finále čtyři. Speciální ocenění letos získají také projekty s nejkvalitnějším technickým řešením energetického hospodářství.

Adapterra Awards hledá od roku 2019 nejlepší příklady už realizovaných adaptačních opatření na změnu klimatu ve městě i v krajině. Oceňuje projekty bojující proti suchu, přehřívání měst v letních vedrech, důsledkům přívalových srážek i erozi půdy. V minulých ročnících bylo v soutěži oceněno několik úspěšných projektů zaměřených na obnovu mokřadů - například Josefovské ptačí louky, Sedmihorské mokřady, soustava tůněk v Sedlčanech, nový prostor pro řeku Dyji či obnova mokřadů u Ořechova u Brna.

Projekty do soutěže přihlašují obce, jednotlivci, firmy i organizace, následně je hodnotí odborná porota. V loňském roce se soutěže zúčastnilo celkem 115 projektů, což bylo rekordní číslo, z nichž organizátoři vybrali 21 do finále.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

1.8.2024 20:45
Nó, zelená střecha, zhoblovaný trávník, hliněné pláně, to jsme my, ekologové... Adapteru bych dal za tu stařinu na fotu (sice už okoukaném), neb ta prospěje klimatu i diverzitě. Čím více zeleně v krajině bude, tím lépe se budou přehřátá města chladit.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

2.8.2024 12:13
Kdyby soutěž oceňovala nejlepší adaptační opatření na změnu klimatu, pak do finále nemůže postoupit např. zelená střecha.

Spíše je to soutěž o tom, jak se co nejvíce vézt po proudu "eko-trendů", které s adaptací až tam moc mít společného nemusí, ale hlavně získávají státní podporu. O dobře fungujících konceptech to rozhodně není.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist