https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-mohou-nominovat-stromoradi-do-souteze-o-alej-roku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé mohou nominovat stromořadí do soutěže o alej roku

17.6.2019 00:27 | BRNO (ČTK)
Loni vyhrála dubová alej přátelství na Sokolovsku.
Loni vyhrála dubová alej přátelství na Sokolovsku.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | alejroku.cz
Lidé už mohou nominovat kandidáty do devátého ročníku soutěže o nejkrásnější alej roku, a to až do podzimu. V tiskové zprávě to v tomto týdnu uvedl mluvčí pořadatelského sdružení Arnika Jiří Kaňa. Loni vyhrála dubová alej přátelství na Sokolovsku. Cílem ankety je podnítit zájem veřejnosti o stav veřejné zeleně.
 

Nominovat stromořadí do soutěže mohou zájemci na webu www.alejroku.cz, a to zasláním fotografie, případně i připojením příběhu nebo popisu. Nominovat je možno aleje až do konce října.

"Ať už alej roku 2019 roste kdekoli a ať už zvítězí díky své kráse nebo díky silnému příběhu, těšíme se, až se s ní seznámíme. Snad jí titul pomůže, aby naši krajinu zdobila ještě dlouho," uvedla Karolina Kostićová z Arniky.

Podle pořadatelů nezáleží na tom, zda jde o aleje známé, neznámé, vzrostlé, mladé, ve městech, v krajině, kolem silnic nebo turistických tras. Stejně jako v minulých letech může o vítězství aleje rozhodnout mimořádná krása, silný příběh, snaha místních lidí o záchranu nebo odhodlání lokálních patriotů uspět v konkurenci z celé republiky.

Loni lidé do soutěže nominovali rekordních 92 alejí z celé České republiky. Zvítězila dubová alej přátelství na Sokolovsku, kterou teprve loni vysázela stovka rodin ke stému výročí založení Československa. Hlasovalo celkem více než 9000 lidí, pro vítěznou alej jich bylo bezmála 1600.

Známější než anketa Alej roku je obdobná soutěž Strom roku, v níž veřejnost vybírá nejsympatičtější strom republiky. Loni titul získala lípa z Velkých Opatovic na Blanensku. Zůstala jako jediná z 16 Stromů svobody, které v Opatovicích vysázeli v roce 1918 na počest vzniku Československa. V anketě hlasovalo více než 50.000 lidí, z toho pro vítěznou lípu jich bylo přes 26.000.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist