https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-mohou-sledovat-jak-capi-mladata-opousteji-hnizda
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé mohou sledovat, jak čapí mláďata opouštějí hnízda

17.7.2018 00:38 (ČTK)
Aktuální mapa čapích hnízd na webu České společnosti ornitologické obsahuje velké množství bílých teček, tedy míst, kam čápi letos nedorazili. / Ilustrační foto
Aktuální mapa čapích hnízd na webu České společnosti ornitologické obsahuje velké množství bílých teček, tedy míst, kam čápi letos nedorazili. / Ilustrační foto
Foto | J Brew / Flickr
V těchto dnech se začínají mláďata čápů učit létat a opouštějí hnízda svých rodičů. Ornitologové proto vyzývají dobrovolníky, aby sledovali hnízda ve svém okolí, a pomohli tak zmapovat, jak je hnízdění čápů letos úspěšné. Zájemci se mohou přidat registrací na webu www.cap.birdlife.cz, informovala dnes Gabriela Dobruská z České společnosti ornitologické. Čápata jsou podle ornitologů už velká a dají se velmi dobře pozorovat. Od dospělých jedinců se dají poznat podle tmavých nohou a tmavého zobáku.
 

Tento rok se do každoročního sledování čápů zapojilo zatím 540 dobrovolníků. Zkontrolovali 1280 hnízd, což je 92 procent všech hnízd v zemi. "Ke zjištění úspěšnosti hnízdění je však klíčová jejich další kontrola právě teď, v době vzletnosti mláďat," zdůraznila Dobruská.

Aktuální mapa čapích hnízd na webu České společnosti ornitologické obsahuje velké množství bílých teček, tedy míst, kam čápi letos nedorazili. V porovnání s loňským rokem je jich víc. Otázku, zda tam čápi opravdu nejsou, pomohou odborníkům zodpovědět právě i dobrovolníci zapojení do pozorování. "Při kontrole takového množství hnízd v krátkém časovém úseku je pomoc veřejnosti neocenitelná," dodala Dobruská.

Pode dosavadních pozorování není situace pro čápy letos zatím moc příznivá. Oproti loňskému roku je asi o 50 obsazených hnízd méně, vzrostlá mláďata jsou hlášena z 302 hnízd, zatímco před rokem to bylo 456 hnízd. Celkem mají ornitologové zmapovaných 1385 hnízd v celé republice.

Čápi přilétají do Česka ze zimovišť v jihovýchodní Africe většinou koncem března, letos jejich přílet zpozdily tuhé mrazy. Hnízda si staví na stromech, střechách, komínech, případně sloupech elektrického vedení. V dubnu snášejí dvě až šest vajec, na nichž sedí střídavě oba rodiče, asi po měsíci se vylíhnou mláďata. Koncem léta postupně odlétají za teplem, přičemž překonají až 10.000 kilometrů.


reklama

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
tisknout poslat
 twitter
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení


Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Blíž přírodě

 




Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist