https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-se-budou-moci-v-sobotu-zapojit-do-obnovy-lesu-u-rejvizu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé se budou moci v sobotu zapojit do obnovy lesu u Rejvízu

29.4.2019 00:45 | OLOMOUC (ČTK)
Přiložit ruku k dílu při výsadbě nového lesa budou moci v sobotu lidé na akci Pojďme zalesnit Jeseníky. / Ilustrační foto
Přiložit ruku k dílu při výsadbě nového lesa budou moci v sobotu lidé na akci Pojďme zalesnit Jeseníky. / Ilustrační foto
Foto | Zdeňka Vítková / Ekolist.cz
Přiložit ruku k dílu při výsadbě nového lesa budou moci v sobotu lidé na akci Pojďme zalesnit Jeseníky, kterou na mýtině poblíž obce Rejvíz na Jesenicku připravila společnost Arcibiskupské lesy a statky Olomouc (ALSOL). Návštěvníci vysadí mladé sazenice dřevin a zároveň se dozví informace o stavu okolních lesů decimovaných kůrovcem a suchem, odborníci jim také vysvětlí pravidla nové výsadby. Dnes to sdělil ředitel ALSOL Petr Skočdopole.
 

V lesích, které obhospodařuje ALSOL, bylo na území Olomouckého kraje kvůli kůrovci a suchu poničeno téměř půl milionu metrů krychlových dřeva. Nejhorší situace je v polesí Rejvíz a Chvalčov.

Akce Pojďme zalesnit Jeseníky.
Akce Pojďme zalesnit Jeseníky.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

"Našim cílem je umožnit návštěvníkům akce získat praktickou zkušenost při ruční výsadbě nového lesa," uvedl Skočdopole. Podle něj mají nyní mladí lidé neomezené množství virtuálních informací o přírodě, ale jen minimum praktických zkušeností s péčí o živé rostliny, půdu a vodu.

Skočdopole upozornil na to, že při zalesňování je nyní používána jiná strategie než v minulosti. "Ačkoliv naši předkové v minulosti vysazovali ve větší míře smrky, dnes při zvyšující se průměrné teplotě a nižšímu úhrnu srážek musíme volit kombinace dřevin přímo ušité na míru konkrétnímu prostředí. I v případě sobotní akce zkušení lesníci vybrali ideální kombinaci sazenic a velmi rádi zájemcům vysvětlí, jak mladé dřeviny správně vysazovat," podotkl Skočdopole.

Za oběť kůrovci, suchu a vichřicím padlo v Olomouckém kraji v posledních letech několik stovek tisíc stromů. Obnova kůrovcem zdevastovaných lesů, ve kterých vznikly rozsáhlé holiny měnící ráz krajiny, potrvá mnoho let a bude stát desítky až stovky milionů korun. Kalamita nejvíce postihla lesy v Jeseníkách, severní části Olomoucka a ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist