https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-si-budou-moci-ve-starem-meste-vyzkouset-vyrobu-zvirat-z-kovoveho-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé si budou moci ve Starém Městě vyzkoušet výrobu zvířat z kovového odpadu

18.9.2021 01:24 | STARÉ MĚSTO (ČTK)
Návštěvníci podle ní sami navrhnou, jaké zvíře chtějí vyrobit. Následně si k tomu najdou v přistavených kontejnerech šrotu vhodný materiál a se samotnou výrobou, tedy ohýbáním, řezáním nebo svařováním, jim pomohou zkušení svářeči.
Návštěvníci podle ní sami navrhnou, jaké zvíře chtějí vyrobit. Následně si k tomu najdou v přistavených kontejnerech šrotu vhodný materiál a se samotnou výrobou, tedy ohýbáním, řezáním nebo svařováním, jim pomohou zkušení svářeči.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Lidé si budou moci v neděli ve Starém Městě na Uherskohradišťsku vyzkoušet výrobu zvířat z kovového odpadu. Akce Děti, Kovozoo a Hefaistos nabídne i možnost seznámit se s prací kováře, kreativní dílničky nebo malování na dřevo a plast. Areál Kovozoo v Brněnské ulici bude pro veřejnost otevřen od 09:00, sdělila Martina Juřenová ze skupiny REC Group, která areál provozuje.
 

Akce má devítiletou tradici. "Všichni návštěvníci, kteří se chtějí aktivně zapojit, by měli počítat s tím, že se asi trochu ušpiní. Práce se železným odpadem opravdu není pro bílé rukavičky. Hlavním tématem akce je svařování zvířat z kovového šrotu, tedy výroba nových exponátů do Kovozoo. Zapojit se samozřejmě mohou všichni, bez ohledu na to, jestli mají svářečský průkaz," uvedla Juřenová.

Návštěvníci podle ní sami navrhnou, jaké zvíře chtějí vyrobit. Následně si k tomu najdou v přistavených kontejnerech šrotu vhodný materiál a se samotnou výrobou, tedy ohýbáním, řezáním nebo svařováním, jim pomohou zkušení svářeči. "Aby měli návštěvníci větší motivaci k tvoření, jsou všechny výrobky z kovu zařazeny do soutěže o nejlepší zvíře. Vítězné zvířátko, vybrané odbornou porotou, pak získá možnost na umístění ve stálé expozici Kovozoo," uvedla Juřenová.

Připravena bude také výroba z elektroodpadu a odpadního drátu nebo malování na dřevo a plast. "A protože je patronem této akce bůh ohně a kovářství Hefaistos, bude samozřejmě k dispozici i mistr kovář. V kovárně Kovozoo, která se otevírala 19. června 2021, se bude kout ostošest," doplnila Juřenová. Navštívit lze také Muzeum kovářského řemesla, které vzniká v prvním patře budovy přímo nad kovárnou.

Kovozoo nabízí více než 300 zvířat vyrobených z kovového šrotu. Doplňují je další exponáty, kterými jsou například pražská tramvaj, letoun L-610, staré zemědělské stroje, vysloužilá hasičská auta nebo buldozery. Dále lze v areálu navštívit muzeum veteránů a vyhlídkové lávky nebo se svézt vláčkem.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist