https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-tydne-zkonzumuji-5-gramu-plastu-uvadi-studie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé týdně zkonzumují 5 gramů plastů, uvádí studie

14.6.2019 00:40 (ČTK)
Člověk za týden průměrně vypije a sní pět gramů plastu. Podle vědců lidé týdně zkonzumují 2000 částeček umělé hmoty menších než 1 milimetr, 90 procent jich pochází z vody. Plasty lidé nalezli už i na dně Mariánského příkopu nebo v arktickém ledu. / Ilustrační foto
Člověk za týden průměrně vypije a sní pět gramů plastu. Podle vědců lidé týdně zkonzumují 2000 částeček umělé hmoty menších než 1 milimetr, 90 procent jich pochází z vody. Plasty lidé nalezli už i na dně Mariánského příkopu nebo v arktickém ledu. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Rich Carey / Shutterstock
Člověk za týden průměrně vypije a sní pět gramů plastu, což je ekvivalent kreditní karty, tvrdí studie Světového fondu na ochranu přírody (WWF). Podle vědců lidé týdně zkonzumují 2000 částeček umělé hmoty menších než 1 milimetr, 90 procent jich pochází z vody. Část plastů přijmeme i z piva, soli, nebo korýšů. O problému píše například CNN.
 

Studii pro organizaci vypracovali vědci z univerzity v australském Newcastlu. Lidé podle nich za týden průměrně požijí 1769 částeček plastu z kohoutkové i balené vody, 182 z korýšů, 11 ze soli a 10 z piva, výsledné číslo se ale pro každého jedince může lišit v závislosti na regionu, ze kterého pochází. Studie například cituje z výzkumu, podle kterého je v Evropě ve vodě dvakrát méně plastových částic, než ve Spojených státech nebo Indii.

Dlouhodobý dopad na zdraví člověka ještě není přesně znám. Podle britského serveru The Telegraph některé studie prokázaly, že vysoké množství plastů v našem systému způsobuje lehké záněty dýchací soustavy. Některé druhy umělé hmoty obsahují přídavné látky a chemikálie, které mohou ovlivňovat reprodukční schopnosti nebo zvyšovat riziko rakoviny.

Plasty lidé nalezli už i na dně Mariánského příkopu nebo v arktickém ledu. Podle Marca Lambertiniho, generálního ředitele WWF, by tato studie měla sloužit jako varování pro světové vlády. "Nejenže plasty zamořují naše řeky a moře a zabíjí vodní živočichy - jsou i v nás všech a jejich konzumaci se nemůžeme vyhnout. Pokud chceme tuto krizi zvládnout, je bezodkladně potřeba zasáhnout v globálním měřítku," uvedl Lambertini.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

14.6.2019 13:55
Už je to tady!-(plasty jsou zdravé!-)
https://www.youtube.com/watch?v=jr6pr0RL_hE
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist