https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-z-posumavi-budou-opet-protestovat-proti-planovanemu-jadernemu-ulozisti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé z Pošumaví budou opět protestovat proti plánovanému jadernému úložišti

7.1.2022 00:50 | CHANOVICE (ČTK)
Lokalita Březový potok.
Lokalita Březový potok.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Chanovice
Obyvatelé pošumavských vesnic budou v sobotu podevatenácté protestovat proti zvažované stavbě hlubinného úložiště jaderného odpadu. Devítikilometrový pochod povede po pomyslném obvodu stavby, kde by měly být od roku 2065 trvale v hloubce půl kilometru uloženy tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren. Každoročně chodí několik set lidí, letos protesty zesílí, řekl ČTK starosta Chanovic Petr Klásek (Hasiči), který je také mluvčím republikové Platformy proti úložišti. Pošumavský Březový potok patří mezi čtyři zvažované lokality v Česku.
 

"Platforma už požádala o setkání nového ministra průmyslu (Jozefa Síkelu - za STAN). Chceme mu říci své názory a vůbec ho informovat, protože celá řada politiků a poslanců, kteří o tom rozhodují, nejsou o této tematice tolik informováni," uvedl Klásek. Za poslední rok se počet lokalit v ČR zúžil z devíti na čtyři, Březový potok mezi nimi zůstal. "V našem případě se zvětšilo území, které se bude zkoumat," řekl. Od loňska tedy oblast zahrnuje ještě Břežany, Kovčín, Malý Bor a město Horažďovice. "Obcím to pouze telefonicky oznámil ředitel Správy úložišť radioaktivních odpadů," řekl Klásek.

Lokalita nově zahrnuje deset obcí, 32 sídel a 10 000 trvale bydlících obyvatel. Podle Kláska je to kvůli tomu, že se připravuje rozšíření Temelína a Dukovan, a proto se diskutuje větší plocha úložiště až 500 hektarů. Náklady mají přesáhnout 110 miliard Kč. "O této částce hovoří ministerstvo průmyslu (MPO) už sedm let. A ještě v ní není zahrnuté aktuální výrazné zdražení stavebních materiálů a prací," uvedl.

Starostové nemají žádné informace od MPO o tom, že by v lokalitě pokračovaly průzkumné práce. "Ale beru to s rezervou, protože v minulosti běžela celá řada průzkumů, aniž nám to bylo sděleno," uvedl Klásek.

Podle Kláska je stále téma úložiště v Pošumaví velmi silně diskutované a odpor občanů nepolevuje. "V sobotu promítneme nový patnáctiminutový dokument Zde je domov náš, který chceme dostat k co největšímu počtu diváků. Točil nám ho senátor a filmař Václav Chaloupek (OPAT). Ukáže, jak se na území díváme my tady z místa i čelní představitelé našeho kraje," řekl. Rada i zastupitelé Plzeňského kraje svými loňskými usneseními podpořili postoj obcí na Horažďovicku. "Stojí za našimi požadavky," uvedl.

Dlouho trvající nejasnosti kolem plánované stavby úložiště brzdí podle místních starostů 19 let zájem o bydlení i rekreaci, tedy rozvoj vesnic na Horažďovicku. "Lidé, kteří by tu chtěli koupit chalupu nebo stavět dům, pořád tohle riziko hodně zvažují," uvedl šéf výboru pro regionální rozvoj krajského zastupitelstva Jan Vavřička (Za rozvoj obce a regionu), který je starostou Pačejova, další dotčené obce z lokality Březový potok. Podle něj jsou obyvatelé všech dotčených obcí proti úložišti, což potvrdila místní referenda.

Pochod začíná v sobotu ráno od chanovického zámku. Za 18 ročníků přišlo nejvíce 450 účastníků.


reklama

 
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Kamil Krabice

Kamil Krabice

7.1.2022 03:03
Nejhoršína tom je že americký Westinghoaus ani žádný jaderný výrobní a výzkumný program nemá. A už teď veřejně připouští že tu elektrárnu narýsují ukrajinští a čeští vědci. Američané si k tomu jen přihodí kosmickou přirážku.
Jediný kod bude opět zpokojení budou prozápadní politici, jejichž bankovní účty na Bahamách dostanou stamilionovou vzpruhu.
Nejsem Babišův volič, ale jeho označení, že akce dostavba je megatunel na státní rozpočet naprosto sedí.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

7.1.2022 08:42 Reaguje na Kamil Krabice
1*
Odpovědět
DB

Darth Bane

10.1.2022 20:20 Reaguje na Kamil Krabice
Kteří vědci, blbě????
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

7.1.2022 08:51
takhle je to v ČR všude jaderná energie je ok , ale jaderný odpad u nás v žádném případě nee, dejte ho k sousedům pokrytectví na n-tou. Jinak samozřejmě ale JE fandím
Odpovědět
VK

Václav Kain

7.1.2022 08:57
Je to ve státním zájmu a je to pro občany.Zabezpečení bude více jak 100%tní.Nechcete jádro? Tak nebude el.energie.A potom uvidíme jaké budete provádět demonstrační pochody.
Odpovědět
va

vaber

7.1.2022 09:41
kdysi dávno jsem viděl demonstraci na JE Mochovce, přivezli tam asi 50lidí s transparenty a protože to bylo mediálně připraveno, čekalo na ně taky asi 50novinářů a všude se o tom psalo a mluvilo ,
tak pracují média a tak se dělá veřejné mínění a názor občanů,
Odpovědět
VK

Václav Kain

7.1.2022 10:15 Reaguje na vaber
Ty demonstranty kterých tam moc nebude natočí z několika stran,potom to sestříhají a z hrstky bláznů udělají obrovskou demonstraci.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

7.1.2022 11:50 Reaguje na Václav Kain
Jó, to uměj, zvlášť když chtějí/honí se za senzacemi !
Odpovědět
JK

Jakub Korec

7.1.2022 14:48
Předpokládám, že oni to tam nechtějí, ale nevadilo by jim, kdyby se to udělalo u někoho o pár desítek km dále. Pokrytci.
Odpovědět
os

orb slavík

7.1.2022 15:46
Je to paradox. Fanatičtí příznivci jádra se budou bít za jádro a urážet lidi co mají jiný názor pouze do té doby, dokud nezjistí, že úložiště vyhořelého paliva bude pod jejich nemovitostí.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

7.1.2022 23:35
Většina Čechů z vytipovaných míst ve své blízkosti úložiště jaderného odpadu zásadně odmítá. Pokud by hlubinné úložiště bylo dostatečně daleko od jejich bydliště, tak jsou k jaderné energii tolerantní.
Úplně ty obce chápu; také nechci bydlet nedaleko tisíců tun vyhořelého radioaktivního paliva, ale jinak proti energii z jádra nic nemám.

Tenhle odpor obcí nacházejících se v oblasti všech vytipovaných míst je, myslím, hlavní příčinou toho, proč se se stavbou hlubinného úložiště ještě nezačalo. A hned tak nezačne.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist