https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-ze-rtyne-n.b.a-okoli-nechteji-ve-svem-okoli-areal-s-halami
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé ze Rtyně nad Bílinou nechtějí ve svém okolí areál s halami

30.6.2020 01:04 | TEPLICE (ČTK)
Na ilustračním obrázku Rtyně nad Bílinou
Na ilustračním obrázku Rtyně nad Bílinou
Foto | Petr Kinšt / Wikimedia Commons
Proti stavbě železobetonových hal u Rtyně nad Bílinou vystoupily na veřejném projednání záměru desítky lidí z obcí na Teplicku, kde má PH Park Teplice vzniknout. Místní záměr odmítají kvůli mimořádnému zásahu do orné půdy nejvyšší kvality. Záměr čeká na zpracování posudku o vlivu na životní prostředí a veřejné zdraví EIA, pak ho posoudí krajský úřad.
 

Projekt PH Park Teplice vznikl přepracováním předchozího návrhu Business Park Teplice, s nímž v minulosti firma neuspěla. Nyní chce postavit u Rtyně nad Bílinou nedaleko dálnice D8 na území 326.021 metrů čtverečních místo sedmi železobetonových hal o jednu méně, aby stavby zabíraly méně zeleně. Má jít o sklady a výrobní haly. Zástupce krajského úřadu řekl ČTK, že společnost má zatím stavební povolení jen na kanalizaci.

V návrhu stojí, že stavby budou mít zelené stěny, střechy budou osázené suchomilnými rostlinami, řekl na projednání zástupce oznamovatele, firmy PH Real Josef Vágner.

Sedlák Daniel Pitek ze Žalan na Teplicku řekl, že areál bude oteplovat místní mikroklima a snižovat srážky. "Navrhovaná kompenzační opatření jsou pouze kosmetického charakteru," kritizoval Pitek.

Území je podle Vágnera v územním plánu jako funkční plochy ke skladování a výrobě. Lukáš Bartoň, starosta Modlan na Teplicku, uvedl, že územní plán je z roku 2009. "V té době bylo jiné klima," řekl starosta. Místním se nelíbil ani nárůst dopravy, zvýšený hluk a zvýšení emisí.

Krajský úřad v roce 2017 konstatoval, že záměr Business park Teplice, může mít významný vliv na životní prostředí. Nyní čeká na posudek. Proti výstavbě se tehdy opakovaně vyjádřily Rtyně nad Bílinou i nedaleké Modlany, proti byli také krajští radní, kteří se stavbou nesouhlasili.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

30.6.2020 08:31
Stále nechápu proč se logistická centra musí stavět na zelené louce,když brownfieldů je v okolí Teplic požehnaně.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

30.6.2020 11:36 Reaguje na Miroslav Vinkler
V tomto případě bude asi hlavním faktorem ta D8 těsně u areálu. Plus samozřejmě to, že dotyčný majitel ten pozemek už má a ÚP s tímto typem jeho využití počítá. Což je taková smutná klasika, kdy jakékoli řešení je vždy více méně mizerné.
Odpovědět
ig

30.6.2020 11:46 Reaguje na Miroslav Vinkler
Je možné, že ty brownfieldy nejsou dost velké, dost příhodně umístěné, jsou rozdrobené mezi spoustu majitelů se kterými je těžká dohoda, že se dají očekávat problémy s úr nebo sp, že tam není dostatečně kapacitní silnice, ...
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

30.6.2020 12:37 Reaguje na Miroslav Vinkler
Protože je to podle mě levnější a administrativně jednodušší. Za vším bych hlavně hledal peníze... dobře je, že lidé konečně aspoň někde začínají bojovat za svoje okolí a jeho stav.... bohužel je to ale zatím spíš ojedinělé a to je smutné....
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

30.6.2020 10:23
Stavět na zelené louce je jednodužší a hlavně levnější. Peníze, to je to oč tu běží.
Odpovědět
ig

30.6.2020 14:07 Reaguje na Jiří Daneš
To taky neni uplne levne, hlavne vyneti ze ZPF neni uplna brnkaca + úp, kdyz to bylo pole. Zrejme je tam s temi brownfieldy nejaky vaznejsi problem.
Odpovědět
SC

Stanislav Chytrý

6.7.2020 12:53 Reaguje na Jiří Daneš
To máte naprostou pravdu. Do práce také jistě nechodíte, proto že se nudíte, ale proto, že chcete vydělávat peníze. A pokud by Vám někdo nabídl místo za více peněz, kde by jste odváděl méně práce, tak pak jistě tam půjdete. Proto i investoři hledají možnosti jak za co nejméně investovaných peněz jich co nejvíce vydělat. Na tom není nic špatného.
Odpovědět
SC

Stanislav Chytrý

6.7.2020 12:50
Myslím, že až udeří plnou silou hospodářská krize a místní budou na pracáku, tak ještě moc rádi poděkují investorům za ty haly. Ti místní by se měli spíše postarat o to, aby z toho areálu měli co největší výhody. Třeba nové chodníky, VO atd.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist