https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lidem-se-25.kvetna-otevrou-jeskyne-provozovane-spravou-jeskyn
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidem se 25. května otevřou jeskyně provozované Správou jeskyň

22.5.2020 00:12 | PRAHA (ČTK)
Od 25. května se otevřou jeskyně provozované Správou jeskyň. / Ilustrační foto
Od 25. května se otevřou jeskyně provozované Správou jeskyň. / Ilustrační foto
Foto | al.trcka / commons.wikimedia.org
Po více než dvouměsíční pauze kvůli koronaviru se 25. května otevře pro veřejnost 14 zpřístupněných jeskyní provozovaných Správou jeskyní ČR (SJ ČR). Návštěvníci budou moci na prohlídku pouze s ochranou dýchacích cest, u vstupu v pokladnách bude připravena dezinfekce. Novinkou je možnost koupit si předem elektronickou vstupenku. Ve středu o tom v tiskové zprávě informoval mluvčí SJ ČR Pavel Gejdoš. Vzhledem k nutnosti dodržet rozestupy a užším prostorům v některých jeskyních bude v řadě z nich počet lidí v prohlídce omezen, dodal.
 

Jeskyně byly uzavřené kvůli pandemii koronaviru od pátku 13. března. Tuzemské jeskyně sice zahajují každoročně hlavní turistickou sezonu od 1. dubna, ale již v březnu bylo alespoň částečně otevřeno 11 ze 14 jeskyní.

Elektronickou vstupenku bude možné zakoupit na oficiálním webu www.caves.cz. "V úvodním zkušebním provozu vypíší jednotlivé jeskyně na internetu obvykle dva či tři časy prohlídek prodávaných pomocí eVstupenky. Například v pěti jeskyních Moravského krasu je to v 10:00, 12:00 a 14:00," uvedl mluvčí. Ostatní prohlídky během dne budou nadále prodávány klasicky v pokladně. Správa jeskyní upozorňuje kupující eVstupenek, aby k jeskyni dorazili s dostatečným předstihem, při nestihnutí času prohlídky eVstupenky bez náhrady propadají.

Nucenou pauzu kvůli koronaviru podle mluvčího využily jeskyně například k údržbě a čištění vnitřních prostor. Správa se věnuje i modernizaci zázemí pro návštěvníky. V jesenické Jeskyni na Špičáku se srdcovými chodbami začala za provozu rekonstrukce prvorepublikové turistické chaty-pokladny a výstavba nového sociálního zařízení. Finišují i přípravy stavby nového návštěvnického střediska u Chýnovské jeskyně na Táborsku, dodal Gejdoš.

Loni do 14 jeskyní v Česku zavítalo přes 761.000 návštěvníků. Rekordmanem byly tradičně Punkevní jeskyně s vodní plavbou po ponorné řece Punkvě, které si prohlédlo 212.000 lidí. Na pomyslné stříbrné pozici byly Koněpruské jeskyně u Berouna s dochovanou penězokazeckou dílnou, kam přišlo loni takřka 88.000 návštěvníků. Následovaly Bozkovské dolomitové jeskyně na Semilsku, které navštívilo 68.000 lidí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist