https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lidovci-chteji-jednat-o-omezeni-prodeje-zemedelske-pudy-v-novele-zakona
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidovci chtějí jednat o omezení prodeje zemědělské půdy v novele zákona

11.1.2024 13:39 | PRAHA (ČTK)
Lidovci chtějí jednat o pozměňovacím návrhu k novele zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, který by snížil tlak na cenu půdy ze strany investorů mimo sektor zemědělství. Mohlo by jít o omezení prodeje do zemí mimo EU nebo předkupním právu pro rodiny nebo osoby, které na půdě hospodaří, řekl poslanec a člen sněmovního zemědělského výboru Karel Smetana (KDU-ČSL).
 

Smetana připomněl, že hlavním cílem návrhu zákona je výrazné posílení ekologických funkcí půdního fondu. Novela by mimo jiné měla omezit stavby velkých logistických nebo nákupních center. Zakáže vyjímat pozemky s nejkvalitnější půdou ze zemědělského půdního fondu. "V ČR se vyjímá ročně asi 700 hektarů půdy a současně máme přes 4000 brownfieldů s rozlohou přes 13 000 hektarů. Naším cílem je v maximální možné míře přesunout výstavbu a rozvoj průmyslu do těchto oblastí," řekl.

Novela zákona má umožnit také rozvoj takzvané agrovoltaiky, tedy stavby fotovoltaických panelů například v sadech, chmelnicích nebo vinohradech. Zemědělská půda bude posílena také proti erozi díky přísnějšímu vymezení erozního ohrožení, doplnil Smetana.

Cena zemědělské půdy podle poslední zprávy o trhu společnosti Farmy.cz v roce 2022 meziročně vzrostla o 13,5 procenta. Jeden hektar stál v průměru 334 080 Kč, v roce 2021 to bylo 294 326 Kč. Mezi roky 2002 až 2022 cena půdy podle údajů společnosti vzrostla o víc než 180 procent.

V ČR do farem investují i fondy nebo velké skupiny. Před rokem se druhým největším vlastníkem půdy po holdingu Agrofert stala Skupina J&T. Uvedla, že hospodaří na 37.000 hektarech půdy. V Česku funguje také investiční Verdi fond farem, který investuje do zemědělských firem. V roce 2023 fond hospodařil na pozemcích o rozloze 2600 hektarů. Na podzim uvedl, že plánuje další akvizice a investice v hodnotě až dvou miliard korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

11.1.2024 16:33
co má zemědělství a agrovoltaiky společného? to už místo hospodářských zvířat budou pást FVE? Proč se tomu říká zemědělství?
Odpovědět
DM

Dalibor Motl

11.1.2024 21:21
Jestli by spíš antimonopolní úřad neměl řešit koncentraci pozemkové držby. Asi není úplně v zájmu tržního prostředí aby jeden vlastník vlastnil desítky tisíc ha zemědělské půdy. A už vůbec není v zájmu daňových poplatníků aby dotovali hospodaření takových megapodniků.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

15.1.2024 10:31 Reaguje na Dalibor Motl
Takže je lepší v příhraničí pronajímat pole cizincům, že !
Odpovědět
va

vaber

12.1.2024 09:28
některé rostliny nesnáší neustálý sluneční svit a když slunce stále praží špatně rostou, ale stejně tak nerostou ve stínu a to ten obludný sytem zvaný agrovoltaika zajištuje,
zase to vypadá ,že se připravuje agrovoltaický tunel,
to, že ti co mají peníze skupují půdu, se děje všude ve světě ,celý svět má jeden kapitalistický systém a jiný je zkázaný,
poroučet bohatým ? to snad lidovci chtějí
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist