https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lidri-eu-budou-s-bidenem-jednat-o-klimatu-ci-reseni-obchodnich-sporu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lídři EU budou s Bidenem jednat o klimatu či řešení obchodních sporů

15.6.2021 09:48 | BRUSEL (ČTK)
Brusel i Washington by například chtěly koordinovat svou snahu o podporu klimaticky šetrných investic.
Brusel i Washington by například chtěly koordinovat svou snahu o podporu klimaticky šetrných investic.
Výrazné posílení spolupráce v boji proti klimatickým změnám či snaha o řešení obchodních sporů budou patřit mezi hlavní témata dnešního summitu Evropské unie a Spojených států v Bruselu. Lídři unijních institucí budou s americkým prezidentem probírat také možné sblížení postoje EU a USA k Rusku nebo Číně.
 

Předseda Evropské rady Charles Michel a šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová přivítají Bidena na závěr jeho první cesty po Evropě. Nový šéf Bílého domu během ní již absolvoval summity skupiny vyspělých zemí G7 a NATO a své evropské partnery ujistil o obnově pevného spojenectví, které utrpělo šrámy za čtyřleté éry jeho předchůdce Donalda Trumpa.

S unijními lídry by se podle diplomatů měl Biden shodnout na plánu přesvědčit společnými silami další země k omezování emisí skleníkových plynů, v němž se obě strany snaží hrát vůdčí roli. Brusel i Washington by například chtěly koordinovat svou snahu o podporu klimaticky šetrných investic.

Washington i Brusel se netají ambicí vyřešit dlouholetý spor o státní subvence pro letecké giganty Airbus na unijní a Boeing na americké straně. EU se nedávno s USA dohodla o dočasném pozastavení cel vzájemně uvalených kvůli této podpoře a v nejbližších týdnech či měsících by unijní představitelé spor rádi vyřešili trvale.

K Bidenově agendě patří i snaha přesvědčit evropské partnery k ráznějšímu přístupu vůči čínskému porušování lidských práv a obchodních pravidel, což se šéfovi Bílého domu v pondělí částečně podařilo u spojenců z NATO. Také dnes patrně padne otázka ratifikace investiční dohody EU s Čínou, kterou Evropský parlament pozastavil kvůli sankcím uvaleným na unijní představitele Pekingem.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

15.6.2021 17:31
Je vidět,že USA už vycvičily schopného Bidenova dvojníka.Ten pravý asi nerozlíší mezi klimatem nebo klimatizaci.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist