https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/liko-s-otevrel-prumyslovou-halu-se-zelenou-strechou-i-fasadou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

LIKO-S otevřel průmyslovou halu se zelenou střechou i fasádou Video

27.6.2019 00:17 | SLAVKOV (ČTK)
Zelenou průmyslovou halu minulý týden ve Slavkově u Brna otevřela společnost LIKO-S. Budova má střechu i fasádu osázenou zelení a náklady na chlazení šestkrát nižší než srovnatelné haly postavené tradičním způsobem.
Zelenou průmyslovou halu minulý týden ve Slavkově u Brna otevřela společnost LIKO-S. Budova má střechu i fasádu osázenou zelení a náklady na chlazení šestkrát nižší než srovnatelné haly postavené tradičním způsobem.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zelenou průmyslovou halu minulý týden ve Slavkově u Brna otevřela společnost LIKO-S. Budova má střechu i fasádu osázenou zelení a náklady na chlazení šestkrát nižší než srovnatelné haly postavené tradičním způsobem. Podle vedení firmy jde o první podobnou stavbu na světě.
 

"Je to druhá etapa v zelené obrodě naší stavební společnosti. Před pěti lety jsme postavili experimentální energeticky nulovou administrativní budovu Liko-Noe a díky ní jsme objevili sílu, kterou mají domy postavené jako stromy," uvedl předseda představenstva firmy Libor Musil.

Stavba začala v říjnu loňského roku a přišla na 60 milionů korun. Na budově s 1423 čtverečními metry zastavěné plochy je na fasádě a střeše osazeno zelení 1693 čtverečních metrů. K zavlažování zelených ploch na fasádě i střeše slouží odpadní voda čištěná kořenovou čističkou.

"Také na okolních plochách, kde nebyl potřeba asfalt například kvůli příjezdu nákladních aut, je všude prosakovací nebo zelený povrch. Budovu doplňuje 1070 metrů zahrad," vypočítal Jakub Konečný, který stavbu haly řídil.

Zajímavostí svářecí haly je, že nemá vlastní kotelnu. Vytápění řídí dva plynové kondenzační kotle, které by jinak vytopily tři rodinné domy. V administrativní části budovy není klimatizace a chlazení v hale je šestkrát nižší, než je norma pro podobnou průmyslovou halu.

"Myslím, že je zapotřebí stavební revoluce. Tradiční postupy ve stavebnictví prohlubují klimatickou změnu a přispívají k vysušování krajiny. Je to podobné, jak když se nedávno začaly vyměňovat igelitové tašky za papírové," dodal Libor Musil.

Liko-s je rodinná firma, která vznikla v roce 1992. Aktuálně má 250 zaměstnanců a roční obrat přibližně 850 milionů korun, 350 milionů z toho tvoří export. Vedle pobočky v Praze, Bratislavě a Budapešti má i malou továrnu v Bengaluru v Indii, kde vyrábí stavební příčky.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Veronika Skálová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist