https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lode-plavici-se-s-turisty-v-punkevnich-jeskynich-byly-nejdrive-drevene-s-vesly
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lodě plavící se s turisty v Punkevních jeskyních byly nejdříve dřevěné s vesly

9.7.2023 02:00 | BRNO (ČTK)
Lodě plavící se s turisty v Punkevních jeskyních byly zpočátku dřevěné s vesly. Mnoho let také musel na přídi kromě kapitána sedět i lodník s bidlem, který lodě v zatáčkách usměrňoval. Nyní na obsluhu stačí jeden člověk a lodě jsou kovové, uvedla Správa jeskyní ČR v připomínce 90. výročí prohlídek jeskyně s vodní plavbou. Ty začaly 1. července 1933.
 

Návštěvníci nejdříve projdou krápníkovými dómy na dno propasti Macochy, poté se dostanou k podzemnímu přístavišti, ze kterého plují 450 metrů po ponorné řece Punkvě do přístaviště na povrchu v Pustém žlebu. Lodě byly nejdříve dřevěné, v počátcích odpichované vesly. "Později už byly kovové a získaly motor, vzhledem k nutnosti ochrany přírody poháněný elektřinou. Baterie se musí přes noc nabíjet," popsal vývoj vedoucí Punkevních jeskyní Hynek Pavelka.

Mnoho let musel být na přídi kromě kapitána také lodník, který lodě v zatáčkách usměrňoval bidlem. V 80. letech získaly lodě dokormidlovávací zařízení, takže na obsluhu pak stačil jeden člověk. "Donedávna byla legislativa tak přísná, že kapitáni potřebovali stejně dlouhou praxi jako pro velké lodě na Labi či Rýně," doplnil Pavelka.

Kovové lodě sloužící každodenně od roku 1981 vystřídalo v roce 2017 pět nových sedmimetrových lodí se jmény Absolon, Balcarka, Morava, Punkva a Wankel. V roce 2018 přibylo dalších pět – Blansko, Kateřina, Macocha, Schopper a Svitava. Kapacitu mají stejně jako jejich předchůdkyně na 18 cestujících.

V roce 1995 výrazně zjednodušila cestu od Horního můstku propasti Macocha ke vstupu do jeskyní visutá lanovka nad Pustým žlebem. V letech 2013 až 2014 prošla úpravami návštěvnická trasa suchou částí jeskyní, aby byla lépe dostupná pohybově handicapovaným. Novou vstupní provozní budovu získaly jeskyně v letech 2014 až 2015. "Nyní se připravuje modernizace elektroinstalace, ale termín bude záležet na tom, jak se podaří najit finance," sdělil vedoucí Správy jeskyní Moravského krasu Jakub Gabriš.

V létě jsou Punkevní jeskyně otevřeny od úterý do neděle od 08:20 do 16:00, v pondělí od 10:00. O víkendech a o prázdninách je třeba si prohlídku kvůli vysokému zájmu návštěvníků rezervovat předem přes informační centrum na Skalním Mlýně nebo si koupit on-line vstupenky na některou z vybraných prohlídek nabízených na webu.

Jeskyni před pandemií nemoci covid-19, doprovázené omezeními turistiky a cestování, ročně navštěvovalo kolem 200 000 lidí. Po pandemii se návštěvnost zatím nedostala na předchozí úroveň. V obou covidových letech to bylo kvůli zavření v jarních měsících po 118.000 návštěvnících, v roce 2022 se počet příchozích zvýšil na 188 000.

V krasu je přes 1100 jeskyní. Nejznámější jsou právě Punkevní jeskyně, běžně přístupné jsou ale i Kateřinská jeskyně, Sloupsko-šošůvské jeskyně, Výpustek a Balcarka. Lidé v krasu mohou po dohodě navštívit i několik dalších neupravených jeskyní.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist