https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/londynska-skola-zakazuje-hovezi-aby-snizila-svou-uhlikovou-stopu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Londýnská škola zakazuje hovězí, aby snížila svou uhlíkovou stopu

13.8.2019 00:20 (ČTK)
Podle studie Kalifornské univerzity všechny procesy spojené s přípravou jedné porce hovězího masa vytvoří asi 330 gramů oxidu uhličitého, zatímco například u kuřecího je to jen 52 gramů a u zeleniny 14 gramů. / Ilustrační foto
Podle studie Kalifornské univerzity všechny procesy spojené s přípravou jedné porce hovězího masa vytvoří asi 330 gramů oxidu uhličitého, zatímco například u kuřecího je to jen 52 gramů a u zeleniny 14 gramů. / Ilustrační foto
Foto | Otto Normalverbraucher / Wikipedia Commons
V areálu londýnské vysoké školy Goldsmiths už se nemůže prodávat hovězí maso. Instituce, která je součástí Londýnské univerzity, zákaz zavedla s cílem přispět k boji proti globálním klimatickým změnám. Stala se první vysokou školou v Británii, kde takové opatření vstoupilo v platnost, informovala včera agentura Reuters.
 

Chov hospodářských zvířat hraje významnou roli v globální produkci skleníkových plynů a způsobuje rozsáhlé odlesňování, uvádí agentura OSN pro výživu a zemědělství. Experti OSN z Mezivládního panelu pro změny klimatu (IPCC) před několika dny ve své zprávě o využívání půdy doporučili snížení spotřeby masa jako jeden z prostředků boje proti globálnímu oteplování.

"Sílící globální výzvy, aby organizace začaly brát vážně svou odpovědnost v boji proti klimatické změně, už nelze ignorovat," uvedla šéfka Goldsmiths Frances Cornerová k zákazu prodeje hovězího. Zaměstnanci a studenti jsou podle ní "odhodláni pomoci s realizací skokové změny, kterou potřebujeme, abychom razantně a co nejrychleji snížili naši uhlíkovou stopu".

Podle studie Kalifornské univerzity všechny procesy spojené s přípravou jedné porce hovězího masa vytvoří asi 330 gramů oxidu uhličitého, zatímco například u kuřecího je to jen 52 gramů a u zeleniny 14 gramů. Goldsmiths oznámila, že chce začít využívat "čistou energii" a do roku 2025 dosáhnout uhlíkové neutrality, tedy stavu, kdy budou jakékoli uhlíkové emise kampusu vyvážené mechanismy jejich zneškodnění.

Zákazem hovězího se londýnská škola přidává k řadě firem, které v poslední době začaly odrazovat od konzumace masa, píše Reuters. Jednou z prvních byla americká WeWork, která poskytuje firmám sdílené fyzické i virtuální pracovní prostory. Společnost loni v červenci svým 6000 zaměstnancům sdělila, že jim přestane proplácet pokrmy obsahující maso a že také přestane maso podávat na firemních akcích.


reklama

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
tisknout poslat
 twitter
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Blíž přírodě

 


Pražská EVVOluce
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist