https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/loni-se-v-cr-vyskytlo-sedm-pripadu-pseudovztekliny-u-psu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Loni se v ČR vyskytlo sedm případů pseudovztekliny u psů

15.1.2020 00:13 (ČTK)
Veterináři loni zaznamenali sedm případů smrtelné nákazy Aujeszkyho choroby, které se také říká pseudovzteklina, u uhynulých psů. / Ilustrační foto
Veterináři loni zaznamenali sedm případů smrtelné nákazy Aujeszkyho choroby, které se také říká pseudovzteklina, u uhynulých psů. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Veterináři loni zaznamenali sedm případů smrtelné nákazy Aujeszkyho choroby, které se také říká pseudovzteklina, u uhynulých psů. Všechny případy se vyskytly od listopadu. Nejnovější je z Lelekovic v Jihomoravském kraji, sdělil včera za Státní veterinární správu (SVS) Petr Majer. Předloni byly zjištěné dva případy, u kočky a u loveckého psa. Všechna zvířata přišla do kontaktu s divokými prasaty, jež mohou chorobu přenášet, nebo konzumovala jejich tepelně neupravené maso.
 

"V listopadu to byl pes na Rakovnicku a v průběhu prosince postupně jeden pes na Blanensku v Jihomoravském kraji, následně se během jedné naháňky ve Zlínském kraji nakazili čtyři psi najednou a následně další pes z Lelekovic v Jihomoravském kraji," uvedl Majer. Choroba u psů není léčitelná.

Podle Majera se často diskutuje o preventivní vakcinaci u loveckých psů. "V současné době však na trhu Evropské unie není dostupná vakcína pro vakcinaci psů. Použití inaktivované vakcíny určené pro prasata u psů může způsobovat závažnou postvakcinační reakci vedoucí až k úhynu, a proto ho nelze doporučit," dodal.

Podle šetření z roku 2017 byla pětina divočáků v ČR pozitivní na protilátky na tuto nemoc. Přítomnost protilátek znamená, že se zvíře s chorobou setkalo. Dlouhodobě podíl pozitivně testovaných prasat klesá, uvedli tehdy veterináři. Při vyšetřování vzorků v letech 2011 až 2013 šlo o 33 procent, v roce 2004 o 47,6 procenta.

Choroba byla poprvé popsána na začátku minulého století v Maďarsku u skotu. Přenáší se ale také na ovce, kozy, kočky a králíky a volně žijící živočichy. Nejčastěji se šíří přímým kontaktem, ale i slinami, krví, pozřením vyvržených vnitřností či odřezků masa. Jediný druh, který ji přežívá, jsou divoká prasata. Na člověka přenosná není.

V ČR se nákaza v chovech nevyskytuje, naposledy ji našli veterináři v malochovu v Nové vsi na Benešovsku v roce 2004. Z uloveného divočáka ji tehdy chytila domácí prasata, tři kusy byly následně utracené.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist