https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/loutkari-v-pardubicich-vytvori-loutky-z-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Loutkáři v Pardubicích vytvoří loutky z odpadů

29.8.2018 00:19 | PARDUBICE (ČTK)
Experimentální loutkáři vytvoří pro pardubickou Galerii NOV Art Space loutky z recyklovatelných materiálů z věcí, které lidé vyhodili.  / ilustrační foto
Experimentální loutkáři vytvoří pro pardubickou Galerii NOV Art Space loutky z recyklovatelných materiálů z věcí, které lidé vyhodili. / ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Experimentální loutkáři vytvoří pro pardubickou Galerii NOV Art Space loutky z recyklovatelných materiálů z věcí, které lidé vyhodili. Sympozium o odpadech ve spojení s uměním i výstava se konají v krajském městě počtvrté. Loutky vznikají poprvé. Vernisáž se koná v neděli. Řekla to kurátorka Martina Vítková.
 

"Zúčastnění autoři během posledních srpnových dnů vytvoří loutky, scény, rekvizity a s nimi pak na vernisáži odehrají několik netradičních autorských představení," řekla Vítková.

Materiál autoři dostanou od společností Transform, která zpracovává plasty, a SK-EKO Pardubice, jež se zabývá recyklací a ekologickou likvidací odpadů. Loutky, které vzniknou, vůbec nemusí být podle Vítkové drobné.

"Někdy vznikají loutky, do nichž se vejde několik lidí," řekla Vítková. Připomněla válečné koně, v nichž byli tři herci, nebo velkého polárního medvěda, kterým britští aktivisté upozorňovali na destrukci Arktidy.

"Smyslem loutek nemusí být pouze divadelní představení a dobrá zábava, ale také sociální aktivity napříč různými kulturami světa a rovněž mají environmentální poslání," uvedla Vítková.

Při výstavě se uskuteční doprovodný program. Jednou z plánovaných akcí bude inscenace Hadrářova céra pardubického dramatika, herce a mima Huberta Krejčího.

Loutky zhotoví absolventi oboru scénografie na pražské DAMU Robert Smolík, Radka Mizerová, Veronika Svobodová, Zuzana Vítková a Anna Krtičková Fukátková. Autora z Pardubického kraje zastupuje sochař Marek Rejent z Proseče na Chrudimsku.

"Je absolventem pražské Uměleckoprůmyslové školy v ateliéru Kurta Gebauera. Rejent se ve své instalační práci nezříká scénografického pohledu na věc a s divadelníky či filmaři často spolupracuje," řekla Vítková.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist