https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lvi-zoo-na-krymu-hororova-ukazka-toho-jak-se-k-selmam-nechovat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lví zoo na Krymu: Hororová ukázka toho, jak se k šelmám nechovat Video

13.3.2019 06:55 | PRAHA (Ekolist.cz)
Lví safari na Krymu, známé buď jako Park Leviv Tayhan nebo Taigan Safari Park, se nachází na předměstí Bilohirsku už dlouhá léta.
Lví safari na Krymu, známé buď jako Park Leviv Tayhan nebo Taigan Safari Park, se nachází na předměstí Bilohirsku už dlouhá léta.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | BobCat TB
Je libo projížďku v golfovém vozítku mezi lvy, nebo raději rovnou posedět na hřbetě lva? Tyto a spoustu dalších takových zážitků nabízí svým návštěvníkům krymský Taigan Safari Park, silně kontroverzní zařízení, které je v posledních měsících předmětem kritiky mezinárodních chovatelských i ochranářských organizací. Důstojnost zdejší padesátky majestátních lvů tu prý byla očesána na ekonomickou komoditu. Píše o něm StraitsTimes.
 

Lví safari na Krymu, známé buď jako Park Leviv Tayhan nebo Taigan Safari Park, se nachází na předměstí Bilohirsku už dlouhá léta. Hovořit o něm se ale v západních médiích začalo teprve kolem roku 2014, v souvislosti s anexí poloostrova Ruskou federací. Tehdy si totiž jeho majitel Oleg Zubkov v krátkém rozhovoru pro reportéry z BBC posteskl, že kvůli okupaci má zmražené bankovní účty. A tudíž má problém chovaná zvířata uživit, protože hladové šelmy spotřebují okolo 500 kilogramů masa denně. „Lvi a tygři, které tu chovám, nechápou, že se kolem děje revoluce, a potřebují pořád svých 7 až 10 kilo masa,“ říkal smutně do kamery, zatímco hladil párek tygřích koťat.

Neptáme se, pomáháme

Diváci a čtenáři na západě to pochopili tak, že je zapotřebí pomoci. A tak začali na účet safari „které chrání ohrožené lvy ve válečné zóně“ posílat finanční příspěvky. Nikdo se přitom moc neobtěžoval zjišťovat fakta, třeba jak to s tou ochranou vlastně je, co přesně je tohle safari zač a co vlastně dělá padesát lvů a dalších velkých kočkovitých šelem kousek od Simferopolu. Dobrovolné dárce také minul zjevný fakt, a to, že Zubkov ruskou okupaci nadšeně vítá. To vše se dostalo do popředí teprve letos, když kanadská internetová televize CTV News zveřejnila video ze safari, pořízené loni návštěvníky.

Záběry zachycují otevřené golfové vozítko s výletníky, které projíždí volným výběhem. A jedna ze zvířecích obyvatelek, dvouletá lvice Filya, se ale rozhodla, že se sveze také. Metráková lvice na klíně, to je skutečně těsný kontakt. A pořádná senzace. Že při takové situaci mohlo jít o život je přitom víc než zřejmé. Jak se ukázalo, jen osm týdnů před pořízením tohoto videa tu také k nehodě došlo. Jiná lvice se tehdy zakousla do ruky jedné z výletnic a pokusila se ji vytáhnout z auta ven.

Jsou nebezpeční, pojďte se sami přesvědčit

Zubkov se tehdy hájil na ruských sociálních sítích tak, že nejprve osočil zraněnou turistku, že byla pod vlivem alkoholu. A také prohlásil, že tygři a lvi jsou nebezpeční a mohou na lidi zaútočit, a že sám nikdy netvrdil opak. Vyjet tedy do výběhu s jeho šelmami je tedy vždy na vlastní riziko turistů. Bez ohledu na tento incident ale projížďky ve výbězích dál nabízí. Tak jako to dělal vždycky. A ještě je sám pobízí, aby si vystoupili a udělali si fotku hodně zblízka. Pravda, už ne za cenu 6000 ukrajinských hřiven, ale 6000 rublů. Tedy asi 2000 korun. To už ale lidem začalo být podezřelé, a tak se na sociálních sítích začali rojit další záběry a snímky z jeho zoo.

Z nich vyplývá, že když jste platící návštěvník Taigan Safari Park, je vlastně jen velmi málo věcí, které byste se zdejšími zvířaty dělat nemohli. Se lvy se můžete mazlit dle libosti, tahat je na vodítku, dělat si s nimi poutavá selfie i jezdit na jejich hřbetech. To samé můžete dopřát i svým dětem. A pokud se náhodou vyskytne nějaký riskantní moment, pohotový Zubkov dravé kočky umravní. Pěstí nebo vlastní botou. K těmto krátkým videozáběrům a fotkám se začali vyjadřovat i další chovatelé a odborníci ze zoologických zahrad. S krajním despektem. Co jim vadí?

Nabídka dne: Zubožená zvířata pod vlivem

Podle nich jsou apatičtí a pospávající lvi, po kterých se plazí návštěvníci, nejspíš pod vlivem tlumících látek. Ty potlačí jejich přirozené instinkty a udělají z nich trochu větší plyšové hračky. Zvířata se zdají být v celkově špatné kondici, což může být způsobeno konstantním stresem z toho, že v jejich výběhu se v podstatě pořád procházejí návštěvníci. A podobné je to i s avizovanými „chovatelskými úspěchy“ tohoto zařízení. Je to prý jen produkce „tulících“ mláďat, které slouží k zábavě turistů. Až odrostou fotkám, skončí v přeplněných klecích.

Shrnuje to Ron Magill, fotograf a tiskový mluvčí zooparku ve floridském Miami. „Je to do krajnosti nezodpovědné, až kriminální. Lidé se na taková videa podívají a myslí si, jak roztomilá ta zvířátka to jsou. Ale tak to prostě není. Je to nebezpečné pro zvířata i lidi. Je to naprosto šílené, je to děsivá ukázka toho, jak se nevhodně chovat k divokým zvířatům.“


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist