https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/majetkovy-urad-je-spravcem-psu-z-mnozirny-na-plzensku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

O psy z množírny na Plzeňsku se postará Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

24.10.2018 16:17 | PLZEŇ (ČTK)
Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) dostal do péče 103 psů, které letos v červenci policie zajistila v nelegální množírně v bytě v Plzni a v domě v nedalekém Sedlci.  Ilustrační snímek.
Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) dostal do péče 103 psů, které letos v červenci policie zajistila v nelegální množírně v bytě v Plzni a v domě v nedalekém Sedlci. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | OBRAZ
Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) dostal do péče 103 psů, které letos v červenci policie zajistila v nelegální množírně v bytě v Plzni a v domě v nedalekém Sedlci. Psi převážně malých plemen přežívali v nevyhovujících podmínkách. Žili v malých klecích s vysokou vrstvou výkalů. Policie a veterinární správa je proto chovatelce odebraly. Psi byli umístěni v plzeňském útulku. Policie nyní pověřila ÚZSVM péčí o zvířata. Úřad je odvezl do svých smluvních zařízení, specializovaných na péči o psy, informoval dnes v tiskové zprávě mluvčí ÚZSVM Radek Ležatka.
 

Případem množírny psů se stále zabývá policie. Osmačtyřicetiletá majitelka domu v Sedlci a bytu v Plzni - Vinicích je podezřelá z týrání zvířat a ze zanedbání péče o zvíře z nedbalosti. Žádné obvinění v případu ale ještě nepadlo, řekla dnes policejní mluvčí Hana Rubášová.

Poté, co byli psi převezeni do plzeňského útulku, jeho naplněnost se více než zdvojnásobila. Město, které útulek prostřednictvím městské policie provozuje, kvůli nenadálým výdajům na stravu i veterinární péči mimořádně posílilo rozpočet zařízení.

Psi mají teď podle Ležatky ve smluvních zařízeních potřebnou a profesionální péči a ÚZSVM je pravidelně kontroluje. "Další postup bude záležet na vyšetřování orgánů činných v trestním řízení. V současné době je stav pejsků výrazně zlepšený, už se učí chodit na vodítku, nemají strach z venkovního prostředí a zdravotně prospívají," popsal. Vzhledem k tomu, že případ není uzavřený, psy nelze stále například nabídnout k adopci.

S podezřením na týrání psů v domě v Sedlci a v bytě v Plzni přišel v létě spolek Hlas zvířat, zaměřený na pomoc zvířatům. Zajištění psi jsou převážně čivavy či její kříženci různého stáří. Chovatelka měla také psy plemene hovawart. Za týrání zvířat lze uložit až pětileté vězení.

Není to poprvé, co se ÚZSVM musel postarat o tak velké množství zajištěných zvířat. "Loni jsme převzali do péče 87 koní zabavených kvůli týrání na Benešovsku, předloni to bylo kolem 80 psů zabavených ve středních Čechách," dodal Ležatka.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Lada Pešková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist