https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/majitel-farmy-s-norky-stat-ze-me-udela-zebraka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Majitel farmy s norky: Stát ze mě udělá žebráka

8.6.2017 01:00 | VELKÝ RATMÍROV (ČTK)
Novela, kterou včera schválila sněmovna, má zakázat "chov a usmrcování zvířat výhradně nebo převážně za účelem získání kožešin". Netýkala by se tedy chovu králíků nebo nutrií.
Novela, kterou včera schválila sněmovna, má zakázat "chov a usmrcování zvířat výhradně nebo převážně za účelem získání kožešin". Netýkala by se tedy chovu králíků nebo nutrií.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Majitel největší české kožešinové farmy ve Velkém Ratmírově na Jindřichohradecku David Vojtíšek kritizuje včerejší rozhodnutí poslanců, kteří schválili zákaz kožešinových farem v Česku. Skončit mají v závěru ledna 2019. "Stát ze mě udělá žebráka," řekl Vojtíšek. Normu ještě posoudí Senát, proto se Vojtíšek obrátí na předsedu Senátu Milana Štěcha (ČSSD) a na senátory z ODS a KSČM. Farmu provozuje 25 let, chová tam asi 15.000 norků, veškerou produkci vyváží do USA, Ruska a Asie.
 

"Znamená to, že stát mi zlikvidoval prosperující firmu, která měla vzrůstající tendenci. Stát mi ji zavře a znemožní mi svobodně podnikat v demokratické společnosti, to mi připadá, že se pošupujeme do 20. století. Jak to, že se tyto věci mohou dít? Teď jsou to kožešinové farmy, příští rok to může být jiný sektor," řekl Vojtíšek. Míní, že za schválením zákazu stojí i nátlak levicových radikálů.

Zatím zažil tři útoky. Jednou někdo přelezl plot, naházel do klecí evidenční karty, jež zvířata sežrala a uhynula. "To byl první atak od ochránců přírody. Zásadnější byl v roce 2014, kdy mi poničili techniku, propíchali kola u nákladního auta, poničili nakladač, mycí zařízení a škoda byla kolem 150.000 korun. Ale ochránci zvířat se od toho distancovali, že by v životě nic takového neudělali. A v roce 2015 mi postříkali barvou asi 1500 zvířat, následkem stresu několik desítek zvířat uhynulo," řekl Vojtíšek. Zaměstnává pět lidí a roční tržby firmy jsou přes deset milionů korun, někdy dvanáct.

V klecích ve Velkém Ratmírově, v areálu někdejšího JZD, chová 14 až 15.000 norků. Chovné stádo se vytváří desetiletí, určité skupiny a linie se musí šlechtit a křížit, aby se zlepšovala kvalita. Zvířata se usmrcují kysličníkem uhličitým a kysličníkem uhelnatým, který se pouští do velkých beden. Farma funguje 25 let, založila ji jeho matka, posledních pět let ji vlastní on.

Zatím neví, co bude dělat. "Jde o to, jestli budu mít možnost se něčemu věnovat, protože stát ze mě udělá žebráka. Nainvestoval jsem do firmy za posledních pět let okolo 30 milionů a teď se pár poslanců rozhodne, že to skončí a veškeré prostředky a život, co jsem do toho dal, jsou fuč. Můžu si jít přivázat provaz na nějaký smrk," řekl sedmačtyřicetiletý Vojtíšek, který se nedávno rozhodl zapojit do certifikačního programu WelFur. "Jinak ty produkty nebudou na světových trzích od roku 2020 obchodovatelné," řekl.

Novela, kterou včera schválila sněmovna, má zakázat "chov a usmrcování zvířat výhradně nebo převážně za účelem získání kožešin". Netýkala by se tedy chovu králíků nebo nutrií. Provozovatelé farem by mohli žádat kompenzace od státu. Dostat by je měli v případě, pokud chov zahájili před koncem loňského června.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

mm

matka2deti matka2deti

8.6.2017 10:00
Víte kolik z nás,to rozhodování nějaké skupinky lidí nad našimi životy, to stálo naše veškeré životní úspory? Nebylo nás málo. Velká část populace je tady postižená chudobou. Ale podnikat v oboru, kde jsem živ z toho, že usmrcuji jiné tvory, je opravdu zvláštní rozhodnutí. Vás bych nelitovala. Běžte se podívat na ústavy pro seniory.Žádný z nich na ty vaše lišky nemá. A upřímně řečeno, umělé kožišiny jsou teď tak krásné a lehké.
Odpovědět
LB

Lukas B.

8.6.2017 19:02 Reaguje na matka2deti matka2deti
jak z Vy nadhledu své morálky hodnotíte mravní stránku podnikání pana Vojtíška a co si o tom myslím já, to je celkem buřt. podstatné je, že mu byla změněna pravidla během hry a že tedy původně legální podnikání se stalo ilegálním. za to se může (a měl by) hojit na státu o zmařené investice a ušlý zisk.
Odpovědět
uwe filter

uwe filter

9.6.2017 10:03 Reaguje na Lukas B.
to isté sa môže povedať o fajčení, tiež bolo kedysi v krčme legálne... svet sa mení... a meniť sa bude... ;-)
Odpovědět
LB

Lukas B.

9.6.2017 13:36 Reaguje na uwe filter
provozovatelé zakouřených putyk jsou ovšem ve velmi podobné situaci. (někteří) nainvestovali těžké peníze do klimatizací, stavebního oddělení kuřácké a nekuřácké části atakdále. doufám že i oni to nebudou mlčky trpět a šoupat nohama (nekouřím a cigaretový kouř je mi odporný)

helejďte (omlouvám se, je to otřepaný), nechcete si Vy regulanti udělat nějakou rezervaci, kde byste se navzájem demokraticky uregulovali (dejmetomu třeba frekvenci manželských povinností, kolik můžete mít doma knížek, kolik párů fuseklí můžete vlastnit a jak často můžete chodit na záchod), a nás ostatní prostě nechali na pokoji?
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

11.6.2017 11:12 Reaguje na Lukas B.
To je velmi omezený pohled. Stejně tak by jste mohl říct, že bylo nefér vůči otrokářům zrušení otroctví.
Důležité je zda je "regulace" prospěšná.
Odpovědět
LB

Lukas B.

11.6.2017 21:37 Reaguje na Martin Jasan
odpusťte, ale za hloupý a omezený považuji Váš názor. komu je to prospěšné? Vy snad se cítíte majitelem zdraví kohokoli jiného než sebe sama (a dětí, kterých jste zákonným zástupcem)? ten hloupý zákon omezuje svobodu si dělat sám se sebou co uznám za vhodné. jistě znáte otřepané "když si přišli pro xy, tak se mě to netýkalo a mlčel jsem". jednou Vám pod podobnou argumentací zakážou chodit pěšky (bo je to ukrutně nebezpečné), a nebude nikdo, kdo by se ozval.
jak říkám, kupte si kus země, tam si udělejte rezervaci, a regulujte se navzájem do aleluja. mne prosím vynechte.
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

12.6.2017 10:20 Reaguje na Lukas B.
Ano, cítím. Říká se tomu EMPATIE. Je to vlastnost, která dává schopnost člověku vcítit se do ostatních lidí (tvorů). Je pozorovaná nejen u většiny lidí, ale i u části zvířat.
Bohužel jsou lidé, kteří tuto vlastnost mají v omezené míře.Těm se odborně říká sociopati (lidově psychopati).
Právě empatie, vedla např. Abrahama Lincolna, k pocitu, že utrpení v otroctví (ač ne jeho) je věc mu nepříjemná a proto se zasadil o jeho zrušení.
Odpovědět
KK

Klára Koldová

9.6.2017 12:54 Reaguje na matka2deti matka2deti
Já souhlasím s majitelem farmy, že to není fér. A to jsem milovník zvířat atd. Ale pro náš život se zabíjejí zvířata v mnoha oborech a co hůře, celoživotně trpí, a to zbytečně. Mléko a maso jíme všichni, a na JZD a slepičí farmy by se měla obrátit pozornost ochránců, já sama se v tomto hodlám angažovat. Po vstupu do EU se např. podmínky života dojnic ještě zhoršily (dle předpisů nesmí mít kráva u sebe tele, ani hjo neolíže, nedá mu napít. Za totality bylo tele s krávou aspoň 1 den). U kožešinových farem by stačilo nastavit pravidla chovu tak, aby se zvířata měla přiměřeně dobře a byla bez stresu a zbytečné bolesti zabíjena. Zakazovat prosperující obor je iracionální.
Odpovědět
KP

Karel Padevet

8.6.2017 12:11
Co dodat? Regulace všeho, omezování soukromého vlastnictví a podnikání. Ekologicko levicový mor.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist