https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mala-farma-na-pelhrimovsku-vaze-kytice-z-kvetin-jez-sama-pestuje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Malá farma na Pelhřimovsku váže kytice z květin, jež sama pěstuje

13.6.2020 13:50 | SALAČOVA LHOTA (ČTK)
Pozemek své farmy obdělávají ručně, nepoužívají ani chemické postřiky. Do kytic Nela Keroušová přidává jakékoliv rostliny, pokud mají zajímavou strukturu a schopnost vydržet ve váze. "Používáme třeba i heřmánek, který sice nevydrží dlouho, ale na svatbě je to s růží opravdu hezké," uvedla.
Pozemek své farmy obdělávají ručně, nepoužívají ani chemické postřiky. Do kytic Nela Keroušová přidává jakékoliv rostliny, pokud mají zajímavou strukturu a schopnost vydržet ve váze. "Používáme třeba i heřmánek, který sice nevydrží dlouho, ale na svatbě je to s růží opravdu hezké," uvedla.
Foto | Kamil Chrystman / Flickr.com
Rodinná farma Floratorium na Pelhřimovsku váže kytice z mnoha druhů květin, které si sama pěstuje. Výrazné sezonní květy tulipánů, pivoněk, růží či jiřin doplňuje drobnějšími květinami, ale také trávami nebo rostlinami považovanými běžně za plevel. Na pozemku farmy ve vsi Velká Černá u Salačovy Lhoty roste rovněž ovoce a zelenina, jež Nela Keroušová umí využít pro své kompozice inspirované barokními obrazy.
 

"Mě nejvíc inspiruje historie a barokní malby starých mistrů, kde vidíte celou sklizeň," řekla Keroušová ČTK.

Svažitý pozemek květinové farmyje uspořádaný do teras, záplava květů tam ale k vidění není. Sklízejí se totiž dřív, než rozkvetou. Stonky s poupaty, teď třeba pryskyřníky a pivoňky, se řežou brzo ráno nebo pozdě večer. Pak se dávají ve studené vodě do sklepa. "Tam bývají do druhého dne a pak se s nimi teprve pracuje," přiblížila zahradnice.

Květinová farma ve Velké Černé funguje tři roky. "Mě k tomu přivedla klikatá cesta, já jsem totiž studovala výtvarné umění. Ale vždycky mě příroda zajímala," řekla Keroušová. Dodala, že její muž se o ekologické a trvale udržitelné pěstování zajímal už od gymnázia. Spolu začali vytvářet zahrady před panelákem v Praze, kde tehdy žili. "Nejdřív to byla úplně 'guerilaj', pak jsme se domluvili s majitelem," zavzpomínala.

Pozemek své farmy obdělávají ručně, nepoužívají ani chemické postřiky. "Je tady spousta žab, brouků, motýli, vážky, to na okolních polích nenajdete," podotkla Keroušová. Květin pěstují desítky druhů, třeba i okrasné máky, sasanky či hledíky.

Voňavé kytice si lidé objednávají pro různé příležitosti, i na svatby. "Skoro nezásobujeme květinářství. Naši zákazníci si nás vybírají s tím, že ví, co děláme," řekla Keroušová. Jak uvedla, do kytic přidává jakékoliv rostliny, pokud mají zajímavou strukturu a schopnost vydržet ve váze. "Používáme třeba i heřmánek, který sice nevydrží dlouho, ale na svatbě je to s růží opravdu hezké," řekla.

Čerstvé květy ze záhonů mívá farma do listopadu. "I zimní výzdoba jde udělat," uvedla zahradnice. Kromě různých sušených druhů při ní využívá květy pokojových rostlin.

Květinových farem nabízejících alternativu k velkoprodukci dovážených řezaných květin podle Keroušové v Česku přibývá. Seznam takových domácích pěstitelů se dá najít na internetu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist