https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/malajsie-neprijme-plastovy-odpad-z-usa
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Malajsie nepřijme plastový odpad z USA

24.3.2021 16:27 | KUALA LUMPUR (ČTK)
Více než 180 zemí se před dvěma lety dohodlo na zákazu obchodování s plastovým odpadem, který se nesnadno recykluje.
Více než 180 zemí se před dvěma lety dohodlo na zákazu obchodování s plastovým odpadem, který se nesnadno recykluje.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Hans / pixabay.com
Malajsie nepřijme kontejner s plastovým odpadem, který k ní směřuje z USA. Oznámil to ministr životního prostředí Tuan Ibrahim Tuan Man. Podle Kuala Lumpuru obsah kontejneru odporuje novým pravidlům OSN o nebezpečném odpadu.
 

Více než 180 zemí se před dvěma lety dohodlo na zákazu obchodování s plastovým odpadem, který se nesnadno recykluje. Jak uvádí Reuters, smyslem Basilejské úmluvy bylo ochránit rozvojové země před snahou západních států vyvážet do nich tento druh odpadu . V mnoha případech pak plast zamořuje místní přírodu nebo končí v oceánu. Zákaz platí od ledna.

Signatářské země nyní mohou obchodovat jenom s plasty, které splňují kritéria menší ekologické zátěže - jsou roztříděné a recyklovatelné. Předání plastů je také možné, pokud s tím příjemce souhlasí.

Mluvčí malajsijského ministerstva životního prostředí nyní oznámil, že americký kontejner na cestě daná kritéria nesplňuje a Malajsie k přijetí nedala souhlas. "Pošleme ten kontejner zpět do země jeho původu," sdělil mluvčí. Podle ministra Mana byly plasty vypraveny z Los Angeles 14. března.

USA konvenci o nových pravidlech obchodování s plastovými odpady, jichž mají na hlavu největší množství na světě, neratifikovaly. Basilejská úmluva Spojeným státům vývoz plastů nezakazuje, avšak Malajsie coby signatář úmluvy nebezpečný odpad přijmout nesmí. Stala se hlavním příjemcem plastů poté, co s jejich přijímáním v roce 2008 přestala Čína.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VK

Václav Kain

24.3.2021 17:55
Nechtěl bych vidět dna moří a oceánů.Když to Malajsie nepřijme,tak to hodí do oceánu.A co recyklace?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

27.3.2021 13:42
nejlepší plast je ten, který se nevyrobí...ani tady to není žádný zázrak. Bezobalové obchody jsou vyjímkou a ještě přehlíženou
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist