https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mazleni-se-s-tygry-hranici-s-jejich-tyranim-a-dela-z-nich-psychicke-mrzaky-tvrdi-unie-zoologickych-zahrad
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mazlení se s tygry hraničí s jejich týráním a dělá z nich psychické mrzáky, tvrdí unie zoologických zahrad

27.7.2018 14:07 | PRAHA (Ekolist.cz)
Pomazlit se tygrem a na sociálních sítích vystavit pár fotografií je naprosto běžná záležitost. Ilustrační snímek.
Pomazlit se tygrem a na sociálních sítích vystavit pár fotografií je naprosto běžná záležitost. Ilustrační snímek.
Tygr střelený do oka a následně do krku, kosti, kůže i hnijící maso, nádoby na vyvařování tygřího bujonů. Podle Miroslava Bobka, ředitele pražské zoo se něco takového dalo čekat. A za unii zoologických zahrad upozorňuje na to, že chov velkých kočkovitých šelem je u nás velmi rozšířený a velmi často probíhá v nevyhovujících podmínkách a nebo čistě pro zisk.
 

Jistě ne každé tygře nebo lvíče, které je v podobných zařízeních nabízeno návštěvníkům k pomazlení a k fotografování, skončí na „jatkách“ a ve vývarech. Nicméně zrovna tygři se v českých soukromých chovech dožívají nesrovnatelně nižšího věku než tygři v zoologických zahradách. "A odebrání tygřete či lvíčete matce a jeho půjčování na mazlení přinejmenším hraničí s jeho týráním a dělá z něj psychického mrzáka," říká Miroslav Bobek.

Jak uvádí Unie českých a slovenských zoologických zahrad ve svém vyjádření, asi téměř nikoho v této zemi nenapadne léčit si hemoroidy tygřím tukem. "Zato jít do zvěřince, tam se pomazlit s lvíčetem a na sociálních sítích vystavit pár fotografií, je naprosto běžná záležitost. Bohužel většina těch, kdo se s lvíčaty anebo tygřaty takhle fotografují, vůbec netuší, že tím zvířatům rozhodně nepomáhají. Právě naopak. A majitelé různých zvěřinců je v jejich omylu ještě utvrzují výmysly o tom, jak lvy a tygry zachraňují. Nic není vzdálenější pravdě," stojí v prohlášení Unie.

Aktuální kauza s výrobou tygřích preparátů by podle unie měl vést k hlubšímu zamyšlení a změně postojů. Na prvním místě je podle unie změna nyní naprosto nedostatečné legislativy.

Členy Unie českých a slovenských zoologických zahrad jsou Zoo Brno, Zoo Děčín, Safari-Park Dvůr Králové, Zoo Hodonín, Zoo Jihlava, Zoo Hluboká nad Vltavou, Zoopark Chomutov, Zoo Chleby, Zoo Liberec, Zoo Olomouc, Zoo Ostrava, Zoo Plzeň, Zoo Praha, Zoo Ústí nad Labem, Zoopark Vyškov, Zoo Zlín, Národná Zoo Bojnice, Zoo Bratislava, Zoo Košice, Zoo Spišská Nová Ves.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist