https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/medved-na-kokainu.divoka-zvirata-jedi-lidske-odpadky-potraviny-i-drogy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Medvěd na kokainu. Divoká zvířata jedí lidské odpadky, potraviny i drogy

26.2.2023 00:50 | WASHINGTON (ČTK)
Medvědi jsou konzumací lidského proviantu proslavení, obzvlášť když se blíží zima a oni potřebují nabrat kilogramy.
Medvědi jsou konzumací lidského proviantu proslavení, obzvlášť když se blíží zima a oni potřebují nabrat kilogramy.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Americké úřady v září roku 1985 našly na dvorku domu ve státě Tennessee tělo Andrewa Thorntona, pašeráka drog. Měl u sebe tašku plnou kokainu, neotevřený padák a klíč od malého letounu, který havaroval zhruba o 100 kilometrů dál. Vyšetřovatelé se domnívali, že zbytek drogové zásilky Thornton předtím vyhodil z letadla, a několik měsíců po ní pátrali. V horách v severní Georgii ji však dříve než oni našel medvěd baribal, píše list The New York Times.
 

"Medvěd se k tomu dostal dřív než my, tašku roztrhal, dal si kokain a předávkoval se," řekl agentuře AP v prosinci 1985 jeden z vyšetřovatelů.

Podivný, ale pravdivý příběh, který inspiroval nový film Medvěd na koksu, je výsledkem neobvyklé souhry okolností. Odborníci z celých Spojených států uvedli, že se s žádným podobným případem nikdy nesetkali. Zaznamenali ale, že si volně žijící zvířata dopřávají téměř všeho ostatního: z domů kradou luxusní čokoládové dorty, z krmítek pro kolibříky vysávají sirup a zmocňují se i dalších omamných látek, včetně marihuany nebo piva.

Medvědi jsou konzumací lidského proviantu proslavení, obzvlášť když se blíží zima a oni potřebují nabrat kilogramy. "Jsou to v podstatě žrací stroje," říká biolog a odborník na baribaly a další savce Dave Wattles. "Bez ustání hledají snadnou a kalorickou potravu," uvádí. Medvědi, kteří mají vynikající čich, se naučili, že člověk je spolehlivým zdrojem takové potravy, a tak převracejí popelnice a hrabou se v odpadcích. Vykrádají ptačí krmítka i včelí úly, kradou krmivo pro hospodářská zvířata i domácí mazlíčky, plení kurníky a vylizují tuk z odkapávacích nádobek venkovních grilů.

Někdy se vloupají i do lidských obydlí. V horách Berkshire v západním Massachusetts jeden medvědí zloděj běžně vyhledával mražené pochoutky.

"Ten medvěd se dostal do několika domů a ignoroval dostupné potraviny - šel přímo k mrazáku a jedl zmrzlinu," uvedl massachusettský úředník Andrew Madden. "Skoro vždycky si dal vanilkovou, ale možná to bylo kvůli její dostupnosti," dodává.

Při hledání vysoce kalorické potravy medvědi někdy narazí i na jiné látky. V říjnu 2020 nahlásil muž z Cotopaxi v Coloradu, že se mu do venkovního mrazáku vloupal medvěd a odnesl si cukrovinky s marihuanou, uvedl Joseph Livingston ze správního úřadu pro coloradské parky a volnou přírodu. (Šelma si to tehdy - nejspíš - dopředu promyslela a odnesla si i hranolky.)

Ať už volně žijící zvířata zažívají po požití rekreačních drog cokoliv, může jim být hlavně dost zle. Záchranná stanice Gibsons Wildlife Rehabilitation Center v kanadské Britské Kolumbii přijala v lednu 2018 omámeného mývala. Laboratorní testy ukázaly, že zvíře nedávno požilo marihuanu a benzodiazepin, lék často předepisovaný na úzkost. Stanice mývala držela v teple a klidu, a když se po několika hodinách probral, tak ho propustila.

Drogy se mohou dostat i do vodních zdrojů. Ve studii z roku 2021 vědci uvedli, že se v maďarském jezeře Balaton po hudebním festivalu našlo množství nelegálních látek včetně kokainu, MDMA a ketaminu. V roce 2019 našli vědci stopy kokainu v tělech sladkovodních krevet vylovených z britských řek.

Vzhledem k tomu, že volně žijící zvířata své návyky pravděpodobně nezmění, je na lidech, aby snížili možná rizika. Odborníci doporučují, aby lidé správně likvidovali odpadky a skladovali krmivo pro ptáky, krmivo pro domácí zvířata, odpadky a další možná lákadla bezpečně uvnitř domů. Lidé by podle nich volně žijící zvířata také neměli krmit - a jistě by doporučili, že by ani neměli shazovat kokain z letadel.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist