https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/medved-na-vsetinsku-potrhal-ovce-a-znicil-vceli-uly
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Medvěd na Vsetínsku potrhal ovce a zničil včelí úly

1.10.2018 00:31 | VSETÍN (ČTK)
Medvěd v noci na neděli potrhal pět ovcí a poškodil včelín ve vsetínské části Horní Jasenka. / Ilustrační foto
Medvěd v noci na neděli potrhal pět ovcí a poškodil včelín ve vsetínské části Horní Jasenka. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Medvěd v noci na neděli potrhal pět ovcí a poškodil včelín ve vsetínské části Horní Jasenka. Zlomil tam také třešeň, škoda je celkem 23.000 korun, řekla včera policejní mluvčí Monika Kozumplíková. Je pravděpodobné, že jde o medvěda, kterého lidé v polovině září viděli na Vsetínsku a na Zlínsku, k lidským obydlím ho před zimou láká bohatá úroda ovoce. Na výskyt medvěda a roztrhané ovce včera upozornili na svém facebookovém profilu vsetínští městští strážníci.
 

"Přijali jsme také druhé oznámení o poničených úlech a ohradách pro ovce v Bystřičce na Vsetínsku," uvedla Kozumplíková. Oba případy policisté prověřují.

Medvědi se podle odborníků potřebují před zimou vykrmit, proto sestupují z lesů do ovocných sadů. Výskyt medvěda v česko-slovenském pohraničí je však běžný. Zooložka Dana Bartošová z regionálního pracoviště Správy CHKO Beskydy v Rožnově pod Radhoštěm včera řekla, že se v oblasti pohybují asi dva medvědi.

"Poškození mají nárok na náhradu škody, jsme teď na místě a dělali jsme šetření o původci škody," uvedla Bartošová. Událost podle ní souvisí také s rozptýleným osídlením Valašska. "Medvěd si troufne k osamoceným chalupám, to byl i případ Horní Jasenky," uvedla zooložka.

Lidé pohybující se v lesích by si podle jejích slov měli dát pozor a neprocházet například houštím. Chovatelé by nyní měli lépe zabezpečit svá hospodářská zvířata, zavírat je na noc či použít ohradníky.

Medvědi se nyní podle ní budou zřejmě ještě v oblasti pohybovat a hledat si potravu až do začátku zimy. Na slovenské straně je podle ní výskyt medvědů mnohem častější.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

mr

1.10.2018 14:57
K pobavení doporučuji diskusi u tohoto článku:
https://www.novinky.cz/domaci/484701-medved-na-valassku-potrhal-ovce-a-znicil-nekolik-ulu.html
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist