https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/medveda-pomohou-hledat-fotopasti-zvire-na-vsetinsku-opet-skodilo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Medvěda pomohou hledat fotopasti, zvíře na Vsetínsku opět škodilo

30.10.2018 00:10 | ZLÍN (ČTK)
Medvěda potulujícího se od září ve Zlínském kraji pomohou hledat fotopasti.
Medvěda potulujícího se od září ve Zlínském kraji pomohou hledat fotopasti.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Šelmy.cz
Medvěda potulujícího se od září ve Zlínském kraji pomohou hledat fotopasti. Členové týmu, který kraj pověřil odchytem medvěda, je chtějí nyní rozmístit do terénu. V týdnu by se měli přijet seznámit s krajinou také odborníci, kteří dokážou medvěda uspat narkotizační střelou ve volné přírodě, řekl včera člen týmu Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody Valašské Meziříčí. Ochránci přírody mají zatím poslední informace o pohybu zvířete z neděle, kdy v katastru obce Hovězí na Vsetínsku zabil králíka.
 

Ochránci přírody předpokládali, že se zvíře bude nadále pohybovat v okolí Semetína, kde bylo minulý týden. "Byla tam však o víkendu rallye a to ho vypudilo. V sobotu byl v Janové, kde zabil dvě ovce, v neděli ho lidé překvapili v katastru Hovězí. Vloupal se do klecí s králíky na dvoře. Od té doby nemáme hlášené žádné škody," uvedl Orálek, který zopakoval výzvu chovatelům, aby hospodářská zvířata, zejména ovce, na noc zavírali do chlévů a dostatečně je zabezpečili. "V Janové byly ovce zase zcela volně. Je třeba je skutečně na noc zavřít a dveře něčím zapřít," uvedl Orálek.

Členové odchytového týmu potřebují zmapovat pohyb medvěda, proto chtějí rozmístit fotopasti. Zvíře by pak chtěli chytnout do odchytové klece či uspat pomocí narkotizační střely. Podle Orálka není problém sehnat člověka, který uspí zvíře v kleci či zaklíněné v uzavřeném prostoru, ve volné přírodě to však umí jen pár odborníků. Po medvědovi by mohl pátrat také policejní vrtulník s termovizí. Odchyt však může trvat i několik týdnů.

Mladý, asi čtyřletý medvěd v regionu již zabil minimálně tři desítky ovcí, kozy a kohouta a zničil úly. Dříve hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL) mluvil o možnosti odstřelu. Ukázalo se však, že medvěda je v případě odchytu kam umístit, dočasně by mohl být v záchranné stanici u Temelína, kterou provozuje zoo v Hluboké nad Vltavou. O zvíře také projevila zájem zoologická zahrada z Belgie.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist