https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/medvedi-grizlly-jsou-lenivi-stejne-jako-lide.krajinou-se-loudaji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Medvědi grizlly jsou leniví stejně jako lidé. Krajinou se loudají

28.4.2021 04:30 | NEW YORK (ČTK)
Zjištění pomáhají vysvětlit, proč se v divočině tak často protínají cesty medvědů a lidí a slouží i jako užitečná připomínka, jak si pobyt v přírodě naplánovat s ohledem na bezpečí všech zúčastněných.
Zjištění pomáhají vysvětlit, proč se v divočině tak často protínají cesty medvědů a lidí a slouží i jako užitečná připomínka, jak si pobyt v přírodě naplánovat s ohledem na bezpečí všech zúčastněných.
Foto | xinem / Flickr.com
Medvědi grizzly se po krajině pohybují podobně jako většina lidí. Dávají přednost stezkám po rovině oproti těm, které stoupají do svahů, a pomalejšímu tempu oproti rychlejšímu. Vyplývá to z pozoruhodné nové studie, která tyto severoamerické šelmy zkoumala a porovnávala jejich život pod širým nebem s životem lidí, píše list The New York Times.
 

Součástí studie byli medvědi žijící v zajetí i ve volné přírodě, speciální běžecký trenažér, nakrájená jablka a GPS přijímače a její výsledky rozšířily naše chápání toho, jak přirozený instinkt šetřit energii utváří chování všech živočichů, včetně člověka. Zjištění také pomáhají vysvětlit, proč se v divočině tak často protínají cesty medvědů a lidí a slouží i jako užitečná připomínka, jak si pobyt v přírodě naplánovat s ohledem na bezpečí všech zúčastněných.

Ve studii nedávno zveřejněné v odborném časopise Journal of Experimental Biology se biologové z medvědího střediska univerzity v americkém státě Washington rozhodli zjistit, kolik energie přesně grizzlyové spotřebují při různých druzích pohybu a jak taková zjištění mohou ovlivnit chování v jejich každodenním životě.

Biologové pro začátek postavili bytelnou konstrukci okolo běžeckého trenažéru původně určeného pro koně. Po úpravách se pás mohl naklonit nahoru nebo dolů až o 20 procent a zvládnout medvědí velikost a váhu. Následně naučili místních devět medvědích samců a samiček - z velké části narozených v zajetí - aby na pás vylezli a dali se na pochod, zatímco za odměnu jim dávali kousky párků či jablek. "Grizzlye jídlo velmi motivuje," říká vedoucí studie Anthony Carnaham.

Vědci poměřili rozdíly ve složení vzduchu v konstrukci a zjistili, že tak můžou určit, kolik energie medvěd vynaloží při různých rychlostech a při cestě z kopce nebo do kopce. (Kvůli obavám o jejich bezpečnost se medvědi na běžeckých pásech nikdy nerozběhli.) Díky tomu vědci zjistili, že pro medvědy je z fyziologického hlediska nejefektivnější kráčet rychlostí okolo 4,1 kilometru za hodinu - v takovém tempu spotřebují nejméně kyslíku.

A konečně vědci shromáždili dostupné informace o pohybu divokých medvědů, mimo jiné pomocí GPS statistik o pohybu grizzlyů z Yellowstonského národního parku, a porovnali je s předchozími studiemi pohybu lidí a dalších zvířat po volné krajině.

Při srovnání dat vědci zjistili, že divocí medvědi jsou podobně jako lidé podle všeho stvořeni k lenošení. Výzkumníci očekávali, že se medvědi pohybují tou nejefektivnější rychlostí, kdykoliv to jen jde, uvádí Carnahan. Ve skutečnosti se po Yellowstonském parku toulají fyziologicky neefektivní a loudavou průměrnou rychlostí 2,2 kilometru za hodinu.

Medvědi si také vždy vybírali co nejméně prudký svah, i když to znamenalo, že bude delší. "Chodili hodně po vrstevnici," uvádí Carnahan. Preferované stezky se tak podobaly těm, které při pohybu v divočině volí lidé.

Je třeba připomenout, že grizzlyové se podobně jako jiní medvědi mohou náhle pohnout s dechberoucí rychlostí a zuřivostí - když se jim chce, zdůrazňuje Carnahan. "Viděl jsem medvěda přeběhnout přes horskou louku za šest nebo sedm minut, zatímco mně ji trvalo přejít celé odpoledne," podotýká.

Jiné výzkumy naznačují, že lidé jako druh mají sklony k lenivosti a jsou naprogramovaní tak, aby se vyhýbali aktivitě. Ve všeříkající neurologické studii z roku 2018 například záznam mozkové aktivity ukázal, že dobrovolníky mnohem více přitahovaly fotografie lidí na židlích či v houpacích sítích, než lidí v pohybu.

Vrozená preference nehýbat pro nás byla podle všeho kdysi dávno užitečná - v dobách, kdy lov a sběr vyžadovaly na rozdíl od odpočinku ve stínu stromů hodně úsilí a mnoho kalorií. Příliš malá aktivita nám však dnes, když je všude jídla dostatek, působí problémy. Jak moc zálibu v lenošení sdílíme s ostatními živočišnými druhy, však nebylo jasné.

Studie také netvrdí, že se lidé na vycházkách v přírodě loudají a drží se rovin, ale dokládá, že vybírání náročnějších stezek vyžaduje určité fyzické i psychické úsilí. A v neposlední řadě připomíná, že divočinu sdílíme s velkými predátory, kteří stojí na vrcholu potravního řetězce a kteří si mohou vybrat stejnou stezku jako my.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (18)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

28.4.2021 07:26
Něco tak hloupého a nesmyslného jsem už dlouho nečetl. Medvěd má narozdíl od člověka velmi jemný čich, takže zachytí pach potravy na velkou vzdálenost. Při rychlém pohybu by navíc spaloval více energie. Evoluce to zařídila dobře, míša je pomalý a spokojený, jen "vědátorům" se něco nezdá... Holt medvěd není lasička, s tím by se měli smířit.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

28.4.2021 09:42 Reaguje na Karel Zvářal
Viděl jsem grizzlyho, který ze svého teritoria vyháněl konkurenta. Oba byli všechno jiné, jenom ne pomalí a leniví. -)))
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.4.2021 11:05 Reaguje na Karel Zvářal
Já v tom článku nic hloupého nevidím, jen naměřené údaje a nijak překvapivé nebo dehonestující.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

28.4.2021 14:55 Reaguje na Pavel Hanzl
Medvěd většinou nejde bezmyšlenkovitě odněkud někam jako člověk, např. z práce domů. On na té své "pomalé" pochůzce současně vyhodnocuje spoustu podnětů, pachů aj. Na každý vjem zareaguje, zpomalí až zastaví. To jako byste nasadil houbaři GPS lokátor a podle ujítých km/hod. zhodnotil jeho výkon jako loudání. To může opravdu napsat jen městský b*b.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

28.4.2021 20:40 Reaguje na Karel Zvářal
Zcela s Vámi souhlasím, ale čím by se "vědci" živili, když nic, než se takto blbě živit, neumí a hlavně se jim nechce nic jiného dělat, jsou ještě lenošnější, než ti zkoumaní medvědi grizlly.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

28.4.2021 20:55 Reaguje na Jiří Daneš
To je znakem dnešní doby, zakrýt neznalost zoologie a etologie machrováním s GPSkou. To bych dal lokátor řidiči dodávky a rolníkovi s motykou, a podle zvládnutých km hodnotil, kdo je více lenivý??? Je to celé uvalené, to jen dokazuje minimalistickou úroveň dnšních rádobyvědců.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

28.4.2021 21:34 Reaguje na Karel Zvářal
Já se omlouvám, ale neudržím řeč:
Na svahu bača pase ovce. Pod svahem zastaví poslední model BMW, z auta vystoupí chlápek v obleku o Armagniho, přijde za bačou a říká:" Bačo, když Vám řeknu, kolik máte ovcí, dáte mi jednu?"
Bača říká že jo.
Chlápek sejde k autu,m vytáhne noteboook, napojí na něj anténu a připojí se na satelit. Ten naskenuje dotyčnou stráň s ovcemi, sken převede do počítače. Tam informaci zpracuje složitý program. Pak chlápek k počítači připojí tiskárnu a vytiskne dvacetistránkový dokument. S tím přijde za bačou, podívá se na poslední stránku a říká:" Bačo, máte 324 ovcí." Bače souhlasí a vyzve jej, aby si vzal tu jednu ovci. Chlápek vezme jedno zvíře, cpe je do kufru auta, když za ním přijde bača a říká:" Když uhádnu, jaké máte povolání, vrátíte mi tu ovci?"
Chlápek souhlasí.
Bača říká:" Vy jste poradce."
Když chlápek vyvalí údicem oči, bača pokračuje:"Přijel jste a nabídl jste mi službu, kterou nepotřebuji. Pak jste mi řekl informaci, kterou už dávno vím a navíc tomu houby rozumíte, protože si do auta cpete mého psa."
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

29.4.2021 07:18 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
To zase není tak daleko od věci. Ten "vědátor" v životě neslyšel o ochozech, domnívá se, že zvěř chodí po teritoriu zmateně křížem krážem. O medvědech ví asi tolik, že ho měl jako hračku na uspání. To mu utkvělo ("medvědy zná"), tak si to zvolil jako téma diplomky.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

28.4.2021 09:44
Článek je pitomost. Pokud jsou medvědi pomalí a leniví, tak proč se všude tvrdí, že když na člověka zaútočí medvěd, nemá cenu utíkat, protože ten medvěd je rychlejší než člověk. Pomalé a lenivé zvíře by přece neútočilo a neutíkalo za člověkem.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.4.2021 11:07 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Jaromír Jágr taky někdy působí jako lenivý člověk, třeba v televizním rozhovoru...
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

28.4.2021 11:47 Reaguje na Pavel Hanzl
Vytrhnout něco z kontextu a argumentovat tím je pitomost. Jágr nedělá jenom to, že poskytuje televizní rozhovory.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.4.2021 17:44 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Medvěd se taky jen netoulá...
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

28.4.2021 18:49 Reaguje na Pavel Hanzl
A tím štěkem jste chtěl říci co?
Odpovědět
JO

Jarka O.

28.4.2021 10:08
:-))). Clanek mi spravil naladu, ale motivaci na pilnou praci nedal. Chtela bych taky pozorovat medvedy, za penizky, lenive, nejlepe na Kamcatce, kde ziji ve stadech, lovi si lososy, chodi vztycene jako lidi, maji se fajn.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

28.4.2021 19:31
I při své "lenosti" se grizliové dokáží vykrmit tak, že dokáží přespat dlouhou zimu v nevytápěném brlohu a přitom přivést na svět další pokolení. Takových příkladů maximálního využití nevelkých zdrojů není v přírodě mnoho, lidé jim v tomto nesahají ani po kolena! A to ti "lenoši" pracují 8 hodin denně...
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

28.4.2021 20:02 Reaguje na Karel Zvářal
Na druhé straně znám ve svém okolí pár lidí, kteří se dokázali vykrmit tak, že každý medvěd před ulehnutím k zimnímu spánku je proti nim hotová vychrtlina. A to se ti dotyční krmí jenom hambáčema s kolou a nemají k dispozici borůvky, jahody a lososy jako ta medvědí sebranka. -)))
Odpovědět
JO

Jarka O.

29.4.2021 10:29
:-))))). Pánové, to nebyl ledajaký výzkum. Použili na něj speciální běžecký trenazer určený pro koně a z medvěda na něm udelali výzkumný objekt neboli cvicenou opičku. A vědec zjistil, že medvědy velmi motivuje jídlo a že po parku chodí! S pomocí GPS. Pan není amatér! Prozradím bez GPS, že ja v práci hlavněsedím, takže jsem asi linější než medvěd. Nejrychlejší v životě jsem byla, když jsem jednou zjistila, že se pohybuji právě na území medvěda (V Gruzii) a že o nás asi věděl. Vydrzel mi ten hormon asi pul minuty, pak jsem to rozdejchala.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

30.4.2021 09:39
Nic nového tento "výzkum" nepřinesl. Každý tvor má sklon k lenošení, pokud
je nasycen a nemusí se za potravou někam honit. I člověk se naučil tvořit
zásoby v době hojnosti, aby se v době nouze nemusel honit za potravou.
Stejně tak i šelmy jdou cestou nejmenší námahy a než lovit zdravou kořist,
tak se spokojí s uhynulými kusy, silou uloupí kořist jinému, vyplení
ohrady s dobytkem, úly a nebude se honit za zvěří a nebo hledat brtě
zdivočelých včel. V místech s dostatkem potravy se tak ani moc netoulá
a drží se blízko jejího zdroje. Tento "objev" mi připomíná Neználka,
který zjistil to, co už jiní dávno věděli. Je vidět, že takovou "vědou"
se dá i uživit, pokud je ji někdo ochoten sponzorovat. Bohužel takových vědců a výzkumných programů máme dost i zde a zcela k ničemu, nebo pouze
k tomu, abychom se dozvěděli to, co už věděli naši předci a bez titulů.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist