https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mesta-pisek-a-strakonice-ziskala-dotaci-pres-miliardu-kc-na-stavbu-spalovny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Města Písek a Strakonice získala dotaci přes miliardu Kč na stavbu spalovny

10.5.2023 18:19 | STRAKONICE (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto | Czeva / Wikimedia Commons
Města Písek a Strakonice získala z EU dotaci přes miliardu korun na stavbu společného zařízení pro energetické využití odpadu (Zevo). Jde zhruba o polovinu nákladů. ČTK to na zasedání strakonických zastupitelů řekl místostarosta Rudolf Oberfalcer (Strakonická Veřejnost). Zevo by mělo vzniknout v areálu písecké teplárny, ročně by mělo zpracovat 50 000 tun odpadu z města i okolních obcí.
 

"Myšlenka vznikla hned po novele zákona o odpadech, která zakazovala od roku 2030 ukládání energeticky využitelného odpadu do země. Museli jsme to společně (Strakonice a Písek) řešit. Spolu jsme ukládali odpad do země, spolu budeme spalovat. Hledali jsme společné pokračování, jak dál nakládat s odpady. Zevo je zatím jediná legální alternativa, jak se lze zbavit množství odpadu. Vnímáme připomínky ekologů a aktivistů, že se stále málo recykluje. To je fakt, ale i když se bude třídit čím dál tím víc, neřeší to množství odpadu. A Zevo je legální cesta, podporovaná i evropskou legislativou, nerozhodli jsme se pro nic neobvyklého," řekl ČTK Oberfalcer.

Písecké Zevo zatím nemá od ministerstva životního prostředí (MŽP) souhlasné stanovisko ohledně posouzení vlivů na životní prostředí ke stavbě, takzvané stanovisko EIA. Strakonice a Písek nyní vytvoří tým, který připraví výběrové řízení na projekt a postavení spalovny. "V podmínkách dotace je, že od podpisu smlouvy musí být postavená (spalovna) do pěti let. Společně s městem Písek jsme nositeli projektu Zevo Písek," řekl Oberfalcer. Strakonice vlastní 50 procent ve firmě Odpady Písek, jejíž dceřinou společností je firma Zevo Písek, v níž je Oberfalcer členem dozorčí rady. Náklady na stavbu budou zhruba dvě miliardy korun.

Zařízení pro energetické využití odpadu chystají v kraji také České Budějovice a Tábor. Zevo v Budějovicích chce stavět tamní teplárna, loni získala od MŽP souhlasné stanovisko ohledně posouzení vlivů na životní prostředí ke stavbě. Zevo plánuje Teplárna České Budějovice ve svém areálu ve Vrátě na Českobudějovicku. Začít stavět chce v říjnu 2025, hotovo by mělo být koncem roku 2028. Roční kapacita by měla být 160.000 tun odpadů. Starší odhad stavebních nákladů je 2,8 miliardy Kč.

Tábor hodlá likvidovat odpad v nedaleké Plané nad Lužnicí, kde Zevo plánuje firma C-Energy Planá. Zevo by tam mělo fungovat od roku 2026. Firma C-Energy Planá odhadla, že náklady na stavbu budou 800 až 900 milionů Kč. Roční kapacita zpracování odpadu by měla být až 50 000 tun.

Písecký starosta Michal Čapek (ANO) je přesvědčený, že tyto tři plánované projekty si v kraji nebudou konkurovat. "Myslím si, že kapacitně je to pro region a všechna tři zařízení únosné," řekl již dříve Čapek. Písek plánuje zpracovávat odpad z okolí. Zájem vozit odpad do píseckého zařízení mají podle něj vedle Strakonic i města z okolí jako Vodňany, Blatná, Milevsko či Týn nad Vltavou.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (18)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

10.5.2023 19:03
Konečně pozitivní reakce na přebytek odpadu. Vytřídit užitečné a spálit zbytek.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

10.5.2023 19:23 Reaguje na Slavomil Vinkler
1*
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

10.5.2023 19:49 Reaguje na smějící se bestie
Souhlas !
Odpovědět
RV

Richard Vacek

10.5.2023 20:11
A pak že nejsou peníze.
Kde jsou ty doby, kdy se člověk (firma) rozhodl pro podnikatelský záměr - třeba spalovat odpad, posoudil jestli to je ziskové, požádal o úvěr, banka posoudila reálnost kalkulací a pokud to klaplo, postavila se spalovna a teplo se prodávalo klientům.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.5.2023 07:47 Reaguje na Richard Vacek
Obávám se, že takhle to u nás nefungovalo nikdy. Spalovna i svoz odpadu byla vždy veřejná služba a byla financována především z veřejných peněz, i když se na ní podílely soukromé firmy. Občan taky platí za popelnici magistrátu, ne nějaké firmě.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

12.5.2023 09:12 Reaguje na Pavel Hanzl
Podle sebe soudím tebe, ale takto to nefunguje.

Komu myslíte, že pražský občan platí svoz odpadu, magistrátu?, místní čtvrti?, ne, nějaké firmě, sice z 90% vlastněné městem. Ale je to úplně jiné právní prostředí.

Takže jako vždy vaše podmíněné omezené konstatování.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

10.5.2023 21:26
Přeji, ať se jim to podaří!
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

11.5.2023 05:36
jen aby bylo dost odpadu. Ale co, kdyžtak dovezeme z Číny.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

11.5.2023 05:52 Reaguje na Katka Pazderů
Když má spalovnu Vídeň uprostřed města, zajisté se vyplatí i těmto 2městům. Kéž by byli tak rozumní i jinde v ČR.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.5.2023 07:50 Reaguje na Katka Pazderů
A nasadíme na něj pořádné clo. Ale odpadu bude vždy něurékom, vy se chováte úsporně, i tak víte sama, kolik toho rodina vyprodukuje. A vemte si kolik lidí to má totálně naháku.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

11.5.2023 08:28 Reaguje na Katka Pazderů
Však už tak v rámci importu z Číny k nám jde současně spousty tun odpady, kterého se musíme zbavit.

Pořád lepší energeticky využít než opětovně vyvážet do zemí třetího světa.
To ale takový jako vy nikdy přes svojí zaslepenost nepochopí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.5.2023 09:05 Reaguje na Jaroslav Studnička
Muhehehhe zrovna vy tady táráte o nepochopení!! Co kachňál, pořád ne a ne?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

11.5.2023 09:14 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak jste ze sebe opět udělal hlupáka, gratuluji. Ohledně kachňála jste mnohokrát dokázal, že vy jste ten nechápající.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.5.2023 09:34 Reaguje na Jaroslav Studnička
Takže vy jste se pořád nedostal dál, než k nesmyslné definici z wiki, že je to jakási cha cha "disblance", navíc způsobená OZE?? Ale vysvětlit to nedokážete, bo je to totální pitomost.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

11.5.2023 09:43 Reaguje na Pavel Hanzl
Že by z Číny posílali zboží bez jakéhokoliv obalu, co ?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

11.5.2023 10:10 Reaguje na Pavel Hanzl
Že mnohokráte diskutované a z vaší strany nepochopené je pouze váš problém.
Vždy ze sebe uděláte akorát hlupáka, navíc v diskuzi pod článkem, který s kachňálem nemá absolutně nic společného.
Odpovědět

Radek Čuda

11.5.2023 12:42 Reaguje na Pavel Hanzl
A vy už jste si na stará kolena alespoň ujasnil rozdíl mezi tzv. kachní křivkou a kachním testem? Bo v minulosti jste v tom docela slušný hockey.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

11.5.2023 16:19 Reaguje na Katka Pazderů
Ještě doplním...

Dokud nemá EU a další vyspělé státy vyřešené svoje odpadové hospodářství, tak jsou vaše připomínky zcela pokrytecké.

1) V době snahy o transformaci a dekarbonizaci energetiky je energetické využití energeticky využitelného odpadu zcela na místě. Zejména v rámci teplárenství.
2) Pokud spalovny pomůžou redukovat vyvážený odpad do zemí třetího světa, tak je výstavba spaloven správné řešení.
3) Pokud by dovoz energeticky využitelného odpadu omezil vyhazování odpadů do oceánů a volné přírody, nemám nic proti.
4) Pokud by dovoz energeticky využitelného odpadu a jeho využití ve spalovnách nahradil drancování lesů za účelem výroby a dovozu štěpky pro spalování ve zdrojích na biomasu, nemám nic proti.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist