https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mesto-vsetin-zacne-na-akcich-pouzivat-zalohovane-kelimky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Město Vsetín začne na akcích používat zálohované kelímky

17.5.2019 00:09 | VSETÍN (ČTK)
Město Vsetín a jeho organizace začnou používat při akcích zálohované vratné kelímky.
Město Vsetín a jeho organizace začnou používat při akcích zálohované vratné kelímky.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Město Vsetín a jeho organizace začnou používat při akcích zálohované vratné kelímky. Postupně by měly být na všech akcích pořádaných Domem kultury a Vsetínskou sportovní. Poprvé budou použity na koupališti Pod Pecníkem při letošní letní sezoně, řekla včera novinářům místostarostka Simona Hlaváčová (KDU-ČSL). Velkým testem bude festival Valašské záření, který navštěvuje několik tisíc lidí.
 

"K používání vratných kelímků na akcích města se občané vyslovili jednoznačně pozitivně, hned ve dvou anketách. Vycházíme tedy vstříc přírodě i občanům, kterým není problém jednorázových plastů lhostejný," uvedla Hlaváčová. Inspirací Vsetínu byly například vratné kelímky používané ve zlínské zoologické zahradě či v některých dalších městech.

Radnice si nechá vyrobit nákladem necelých 300.000 korun 12.000 kelímků. Lidé za kelímek zaplatí vratnou zálohu 50 korun. Město však počítá s tím, že si sběratelé či návštěvníci některých akcí budou chtít kelímek nechat jako suvenýr. Podle zájmu nebude podle Hlaváčové problém nechat vyrobit další kelímky.

Jejich podobu navrhl vsetínský grafik Tomáš Blažek. Ústředním motivem potisku je ovečka, kterou má město ve svém znaku. Připraveny jsou zatím tři varianty, takzvaný valašský motiv, letní motiv a kulturní motiv. Mají na sobě slogany "už sa nehoň", "užívaj života" a "tož vitaj".

Město počítá s tím, že by kelímky mohlo půjčovat menším obcím či neziskovým organizacím. Náročné bude zavádění kelímků například na zimním stadionu, zejména kvůli logistice či sběrným místům po utkání.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist