https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mezirocne-se-pocet-lidi-nakazenych-od-klistat-o-ctvrtinu-zvysil
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Meziročně se počet lidí nakažených od klíšťat o čtvrtinu zvýšil

15.8.2020 00:43 | PRAHA (ČTK)
Zatímco riziko boreliózy po přisátí klíštěte výrazně vzrůstá až po 24 hodinách, u klíšťové encefalitidy je virus přítomen přímo ve slinných žlázách klíštěte, přenos může být proto rychlý, a to v řádu hodin.
Zatímco riziko boreliózy po přisátí klíštěte výrazně vzrůstá až po 24 hodinách, u klíšťové encefalitidy je virus přítomen přímo ve slinných žlázách klíštěte, přenos může být proto rychlý, a to v řádu hodin.
Meziročně se v ČR o čtvrtinu zvýšil počet lidí, kteří do konce července onemocněli klíšťovou encefalitidou. Více než loni je i případů lymské boreliózy, kterou klíšťata také přenášejí. Vyplývá to z informací Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Odborníci upozorňují, že lidé se mohou nakazit nejen při přisátí klíštěte, ale i při jeho odstraňování, například psovi.
 

"Při odstraňování klíštěte zvířeti rukou dochází ke kontaminaci, malá oděrka na kůži může být pro virus bránou ke vstupu a podpořit nákazu. Proto je vhodné odstraňovat klíště v ochranných rukavicích a speciálním nástrojem, například pinzetou," uvedla Jana Váchalová z Kliniky infekčních nemocí a cestovní medicíny Fakultní nemocnice Plzeň. Tento způsob přenosu je podle ní u pacientů poměrně častý.

Nejzávažnější nemoci, které klíšťata přenáší, jsou klíšťová encefalitida a lymská borelióza. Borelióza se léčí nasazením antibiotik a úspěšnost léčby závisí na jejím včasném odhalení. Nemocní jsou unavení a mají zvýšenou teplotu. Typická červená skvrna v místě přisátí klíštěte či bodnutí jiného hmyzu může mít vybledlý střed, objevuje se asi u poloviny nakažených. Ve druhé fázi mohou být postiženy klouby, centrální nervový systém a někdy také srdce.

Klíšťata jsou kvůli teplejšímu počasí aktivní dříve a do pozdějších období roku, osídlují nové výše položené oblasti. Na zhoršení situace se podílí deštivé počasí a mírné zimy. Také počet dní v roce, kdy hrozí riziko nákazy, se oproti rokům minulým stále zvyšuje.

"Zatímco riziko boreliózy po přisátí klíštěte výrazně vzrůstá až po 24 hodinách, u klíšťové encefalitidy je virus přítomen přímo ve slinných žlázách klíštěte, přenos může být proto rychlý, a to v řádu hodin," dodal odborný ředitel laboratoří EUC Petr Podroužek.

Proti viry způsobené klíšťové encefalitidě neexistuje léčba, jen očkování. Pacienti po nakažení obvykle trpí horečkou s bolestí hlavy, kloubů či svalů. Neléčené onemocnění může přejít v zánětlivé postižení mozkových blan. Loni byl podíl očkovaných v populaci asi 29 procent. Jedna dávka vakcíny stojí 900 korun, přispívají na ně zdravotní pojišťovny z preventivních programů. Dávky jsou potřeba pro nastolení ochrany dvě a další za rok.

"Očkování nezanechává celoživotní imunitu, ochranné protilátky po očkování časem klesají. Hladinu ochranných protilátek v krvi je vhodné ověřit asi po pěti letech u mladých lidí a po přibližně třech letech u padesátníků a starších. Bude-li nízká, je na místě se nechat přeočkovat," uvedl Petr Podroužek.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist